miercuri, 30 decembrie 2015

Cum m-am jucat de-a Dumnezeu (Exista sau nu, liberul arbitru?)


urmare de aici

Fie ca ne place sau nu, in viata trebuie sa facem alegeri. Uneori e simplu si alegerea pare a fi un privilegiu, alteori e complicat si am vrea sa nu fim pusi in situatia de a alege. Uneori solutia vine de la sine, alteori ne chinuim sa o gasim si nu intotdeauna se dovedeste a fi cea mai buna.
Aproape zilnic facem alegeri, fara sa ne gandim daca luam aceste hotarari de unii singuri sau suntem ghidati de catre o forta suprema. Pe cine blamam pentru situatia aleasa sau cui ar trebui sa multumim?

Cum e cand trebuie sa faci o alegere legata de viata si de moarte? Cum poti lua o astfel de decizie si de unde stii ca e cea buna?

luni, 28 decembrie 2015

Molcom, cu mocănița, pe Valea Vaserului


Cine n-a fost macar o data la plimbare cu mocănița, sa faca lucrul asta, pana mai are unde si cu ce. Cine n-a fost macar o data in Maramures, pe Valea Vaserului, sa faca bine sa se duca, caci nu va avea de ce sa-i para rau. Este o experienta care trebuie traita, macar o data-n viata. E ca o intoarcere in trecut, la pas domol, intr-o lume de mult apusa, mult prea departe de viteza luminii, invaluita-n fumul gros si alb al locomotivei cu aburi, care-ti dezvaluie din cand in cand, peisaje parca desprinse din cartile de povesti.


joi, 17 decembrie 2015

Despre leucemie: Radioterapia, claustrofobia

urmare de aici

Am scris acum ceva vreme ca pentru moment imi ocup timpul cu radioterapia. A trecut mai bine de o luna de cand am inceput-o si aproape trei saptamani de cand am terminat-o. Din fericire, am ispravit cu ea, inainte de a ma termina ea pe mine, fizic si moral. Am razbit-o in cele din urma, dar cu foarte mari eforturi si mult mai greu decat as fi crezut. Am luptat cu ea pana la epuizare, asa cum am spus, fizica si psihica si n-as mai repeta-o in veci... decat daca ar fi neaparat nevoie. Dar nu eu decid asta, precum vorba aceea "niciodata sa nu spui niciodata".

Pe 9 martie am avut prima sedinta de radioterapie cranio-spinala, la o clinica din Cluj. De ce a fost nevoie? Pentru ca acum un an, mi-au descoperit blasti in lichidul cefalo-rahidian (LCR), semn ca boala a avansat putin mai mult decat am crezut noi si-n orice caz, foarte rapid, intr-un timp scurt. Deoarece chimioterapia clasica nu-si face efectul la nivelul LCR, fiindca tocmai acesta este rolul LCR si-anume de bariera hematoencefalica, au hotarat sa-mi administreze substantele respective direct in LCR, prin intermediul unor punctii intratecale (lombare).

miercuri, 9 decembrie 2015

Levoslav House****, Sibiu - 4 stele piperate, insa meritate


Vila Levoslav House (site oficial aici) este amplasata ultracentral in Sibiu, pe strada General Magheru nr.12, coordonate GPS 45.79 N, 24.15 E. Construita initial in 1840 si renovata in 2008, cladirea in care se afla Levoslav House a fost timp de 40 de ani resedinta compozitorului si dirijorului Jan Levoslav Bella.

Situata in centrul istoric al Sibiului, la nici 300 de metri de Piata Mare,  Levoslav House este potrivita atat pentru amatorii de turism cat si pentru calatorii de afaceri.
Hotelul este decorat cu lucrari de arta originale cu subiect muzical, iar interiorul este elegant si sofisticat, specific secolului al XIX-lea dar si tendintele moderne. 

vineri, 4 decembrie 2015

Amintiri din copilarie (Tanti Tătar)

Cine in copilaria lui, n-a avut vreun prieten imaginar sau chiar real, in persoana unui bunic, a vreunei matusi ori a altcuiva, dar neaparat mai in varsta, caruia sa i se confeseze si cu care sa-si impartaseasca cele mai tainince ganduri? Pe care sa-l admire dar fara a fi neaparat un idol sau deopotriva da, cineva care sa-i inteleaga pe deplin sufletul de copil, fara a face haz de micile necazuri ale copilariei sale? Un prieten care sa te ia intotdeauna in serios, orice ai face, orice ai zice, un prieten care sa-ti accepte starea ta de copil oricare ar fi aceea si care sa stie sa se transpuna in sufletul tau, atunci cand e nevoie.


Probabil putini dintre noi, inclin eu sa cred ca n-au avut un asemenea prieten si cei care nu-mi vor da dreptate, inseamna ca au fost cu picioarele pe pamant inca din frageda copilarie ori poate alte motive mult mai temeinice i-au retinut de la o asemenea prietenie.