joi, 18 august 2016

"Misery"

In romanul "Misery" (tradus in romaneste ca "Tortura") al lui Stephen King, este vorba despre un scriitor care, in urma unui accident nu-si mai poate folosi picioarele si mai mult de-atat, incape pe mainile unei fane fanatice, care il sechestreaza timp de cateva luni, tinandu-l tintuit la pat. "Misery" inseamna de fapt in traducere literara, mizerie, nenorocire, suferinta, durere.

Nu, nu am de gand sa povestesc aici respectiva carte, care m-a fascinat precum si filmul, ci vreau doar sa scot inca o data in evidenta, puterea nebanuita si absolut fantastica a mintii omenesti, asupra corpului. Oricat de chinuit si neputincios ar fi corpul nostru, atunci cand mintea isi pastreaza luciditatea si capacitatea de a conduce lucurile la inceput imposibile, acestea devin treptat tot mai usor de infaptuit. Desigur, mai e nevoie si de multa vointa, iar faptul ca mintea si constiinta noastra primeaza in lupta cu un corp neputincios, poate avea doua taisuri. De multe ori mintea, "o ia inaintea" corpului, obisnuita sa conduca, insa corpul acum lipsit de putere, nu poate sa-i raspunda.

Ceea ce ne deosebeste de alte creatii ale lui Dumnezeu, este tocmai aceasta capacitate uimitoare de a ne lasa condusi de catre spirit, care primeaza in fata materiei.