vineri, 15 aprilie 2016

Cele mai bune filme inspirate din fapte reale (I)



Filmele sunt extraordinare pentru momentele în care vrei să te detașezi de realitate, dar parcă sunt și mai interesante atunci cȃnd știi că au ca punct de plecare, evenimente care s-au petrecut cu adevărat.
Iată în cele ce urmează, o listă cu unele dintre cele mai bune filme inspirate din fapte reale sau biografii. Ordinea este aleatoare și bineințeles, subiectivă, dar filmele sunt toate, de bună calitate.  Desigur că această listă ramane deschisă, astfel încȃt eu să pot adăuga într-un viitor articol și alte cȃteva dintre cele mai bune filme inspirate din viața reală.

Schindler’s List
Poate unul dintre cele mai bune filme clasice, lansat în 1993, dar de care nu ne vom plictisi niciodată. Este o capodoperă cinematografică, câştigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, iar unii spun că e cel mai bun film regizat vreodată de Steven Spielberg. Filmul prezintă povestea adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat şi un profitor, dar care reuşeşte să salveze vieţile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoţionantă despre ororile războiului, despre alterarea caracterelor umane în situații limită și e clar pe lista producțiilor cinematografice pe care trebuie să le vezi pentru a avea o cultură de bază în domeniu.

The Pianist
Tot la capitolul filmelor despre al Doilea Război Mondial, mai exista o capodoperă încununată cu multe premii, printre care și trei Oscaruri: The Pianist, în regia lui Polanski. Este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, din cauza originii sale evreieşti, este forţat ca în timpul ocupaţiei naziste a Poloniei să ducă o viaţă de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reuşeşte să fugă din ghetoul din Varşovia şi îşi va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele oraşului. Salvarea îi vine de la un ofiţer german, care îl va ajuta să supravieţuiască. Adrien Brody are o prestație magistrală în rolul principal, iar coloana sonoră e și ea o capodoperă, independentă de film.

A Beautiful Mind
O peliculă de excepție deținătoare de patru premii Oscar este și A Beautiful Mind. Este drama intensă a unui geniu adevărat, a unui matematician care a trăit până în 2015, pe nume John Forbes Nash, intrepretat de Russell Crowe. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă,însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate datorită ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994.

Goodfellas
Goodfellas este o capodoperă semnată Martin Scorsese. Henry Hill (Ray Liotta) este un gangster de mâna a doua care ia parte la o spargere împreună cu Jimmy Conway (Robert de Niro) şi Tommy De Vito (Joe Pesci). Ultimii doi ajung apoi să devină personaje importante ale Mafiei, în timp ce Henry este afectat de succesul lor. Filmul este inspirat de un caz real şi povestea este centrată pe Henry, mafiotul care îşi vede prietenii urcând pe scara ierarhică a crimei. Este unul dintre cele mai bune filme cu gangsteri, iar o calitate a lui e faptul că nu are un ton moralizator și nici un contrast pronunțat între personajele pozitive și cele negative.

The Departed
Un alt film cu mafioți pe care nu trebuie să îl ratezi e The Departed, în regia lui Martin Scorseze. În războiul dintre poliţie şi mafia irlandeză, tânărul Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) devine o piesă esenţială, el fiind născut în cartierul unde clanul mafiot îşi avea cartierul general. Căpitanul Queenan (Martin Sheen) şi ajutorul său, Dignam (Mark Wahlberg), îi cer lui Costigan să se infiltreze într-un grup mafiot condus de Frank Costello (Jack Nicholson).

The King’s Speech
Bazat pe o poveste adevărată, The King’s Speech descrie relaţia de prietenie care se leagă între cel care avea să devină regele George al VI-lea şi Lionel Longue, un logoped mai puţin obişnuit. Chinuit de dificultatea de a articula cuvintele, şi, prin urmare, şi de teama de a apărea în public, George (Colin Firth) se vede nevoit să facă faţă îndatoririlor regale după ce fratele său abdică în urma unui mariaj nedorit de casa regală. Cel care îl va ajuta să-şi articuleze gândurile în faţa naţiunii şi să conducă ţara prin cel de-al doilea Război Mondial este excentricul Lionel (Geoffrey Rush), un logoped care face apel la metode bizare, dar cu rezultate miraculoase.

Hachiko
Hachiko  este un remake al filmului japonez Hachiko Monogatari, din anul 1987, şi inspirată dintr-o poveste reală, petrecută în Japonia în prima parte a secolului al XX-lea, drama urmăreşte relaţia specială, apărută spontan între un profesor universitar şi un câine pe care îl găseşte pe stradă şi îl duce în casa lui. După ce stăpânul moare, timp de nouă ani, Hachiko merge zi de zi la gară pentru a-şi întâmpina stăpânul, chiar dacă el nu mai vine. Impresionant.

12 Years a Slave
Filmul 12 Years a Slave este un film onorat cu trei premii Oscar, inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa.


The Imitation Game
The Imitation Game surprinde povestea lui Alan Turing, pionierul tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alan Turing, interpretat în acest film de actorul Benedict Cumberbatch, a fost un matematician și criptograf britanic născut pe 23 iunie 1912. El este considerat „părintele“ computerelor și al inteligenței artificiale, preconizând că mașinile vor putea gândi, chiar dacă nu o vor face precum o facem noi. Viața lui a fost ținută secretă timp de aproape șase decenii, deoarece a fost cel mai important om pe care l-a avut Marea Britanie, și chiar lumea, în lupta cu Germania nazistă. Alături de o echipă de matematicieni și criptografi, Turing a încercat și a reușit să spargă codul Enigma folosit de germani, creând un computer special pentru această sarcină, iar acțiunea aceasta e prezentată în detaliu în film.

The Social Network 
Acesta a fost unul dintre filmele de top ale anului 2010,  castigand in total 4 Globuri de Aur, pentru cel mai bun scenariu – Aaron Sorkin, pentru cel mai bun regizor – David Fincher, pentru cea mai buna coloana sonora si pentru cea mai buna drama a anului. In cadrul premiilor Oscar a castigat 3 statuete, din totalul de 7 nominalizari pe care le-a primit. Filmul povesteste cum a luat nastere ideea de Facebook si cum aceasta s-a transformat, intr-un timp atat de scurt,  dintr-o simpla idee, intr-o afacere de succes, aducandu-i lui Mark Zuckerberg, creatorul sau, titlul de cel mai tanar miliardar din lume.

Titanic 
Cred ca s-au spus cam toate pana acum, despre acest film. Ca a fost o capodopera, ca a fost cel mai romantic film ever, ca a castigat 11 premii Oscar, ca a fost filmul care i-a lansat pe Kate Winslet si Leonardo DiCaprio, ca a fost, probabil, cel mai vizionat film din istoria cinematografiei. Toate mai mult sau mai putin adevarate. In ceea ce priveste scenariul, chiar daca pune accentul pe povestea de dragoste dintre Jack si Rose, filmul are la baza povestea reala a vasului Titanic, ce s-a scufundat in anul 1912 dupa ce a lovit un aisberg in Oceanul Atlantic.

Pearl Harbour 
Regizorul Michael Bay ne-a oferit, in anul 2001, un film inspirat dintr-o poveste adevarata, care reuseste sa ne aduca pe micile ecrane o mana de nume cunoscute in lumea cinematografiei, precum Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale, Cuba Gooding Jr, Jon Voight, Jennifer Garner si Alec Baldwin. Actiunea filmului se desfasoara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand armata japoneza ataca baza militara americana de la Pearl Harbour si urmareste evolutia vietilor a doi prieteni cei mai buni, Rafe si Danny, ce se pregateau pentru a pleca in lupta pentru tara lor.

Julie and Julia 
Julie and Julia este un film special, avand la baza nu una, ci doua povesti reale care se leaga intre ele. Prima poveste o are in prim-plan pe Julia Child, o autoare de carti de bucate din anii ’50 si creatoare a unor numeroase retete gustoase, iar cea de-a doua, pe Julie Powell, o femeie ce isi propune, in anul 2002, sa gateasca toate cele 524 de retete din cartea Juliei Child intr-un singur an, scriind despre intreaga experienta in blogul ei, ce mai tarziu a devenit o carte. Filmul ni le aduce pe Meryl Streep si Amy Adams in rolul celor doua Julia, si pe Nora Ephron in scaunul de regizor.

The Last King of Scotland 
Acest film a fost regizat de Kevin Macdonald, dupa cartea cu acelasi nume, The Last King of Scotland, in anul 2006. Desi titlul ar sugera ca toata actiunea se intampla in Scotia, de fapt, aceasta se desfasoara in Uganda anilor ’70, in timpul dictatorului sangeros si brutal, Idi Amin. Acesta a fost intruchipat de catre Forest Whitaker, ce a primit un Glob de Aur si un premiu Oscar pentru rolul sau. Filmul se intituleaza astfel, deoarece intreaga actiune a filmui, cat si a cartii, este vazuta prin ochii scotianului Nicholas Garrigan, medicul personal si consilierul dictatorului.

Men of Honor 
Filmul a fost inspirat de povestea adevarata a lui Carl Brashear, primul inotator de culoare din Marina Militara Americana. Filmul il are, de asemenea, in prim plan si pe omul care l-a antrenat, Billy Sunday, intruchipat in film de Robert De Niro. Un film deosebit, despre onoare si curaj.

Catch Me If You Can 
Acesta este un film inspirat din fapte reale, si poate fi considerat chiar o biografie, cea a lui Frank Abignale Jr., un maestru al inselatoriilor, care, pana la varsta de 19 ani, a reusit sa jefuiasca bancile americane, lasandu-le un gol de cateva milioane. Frank a jucat numeroase roluri pentru ca inselatoriile sale sa aiba succes: a fost copilot pentru o companie aeriana, doctor, avocat si procuror. Filmul a fost regizat de Steven Spielberg, a avut parte de o nominalizare la Globul de Aur, de altele doua pentru Premiile Oscar si de o interpretare excelenta a lui Frank Abignale Jr. de catre Leonardo DiCaprio. Amuzant.

Braveheart 
Braveheart e probabil una dintre cele mai bune drame istorice, in care Mel Gibson a avut un rol exceptional, nu numai ca actor, ci si ca regizor. Filmul este inspirat din viata scotianului William Wallace, cel care, datorita dorintei sale de a elibera Scotia de sub dominanta Marii Britanii,  a condus trupele de rezistenta impotriva armatei engleze. Braveheart a castigat 5 premii Oscar, dintre care si acelea pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film.


sursa foto: tvr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu