joi, 3 martie 2016

Istoria fustei mini


Existand, in mod paradoxal, inca din cele mai vechi timpuri, aceasta micuta si sexy piesa de imbracaminte, a intruchipat unul dintre paradoxurile cele mai fascinante ale timpurilor noastre. In timp, ea a sugerat atat responsabilizarea si vulnerabilitatea, cat si independenta si dorinta de a placea, eliberarea dar si exploatarea.
Deopotriva condamnata dar in acelasi timp iubita, fusta mini a explodat in peisajul social, facand dintr-o data ca femeile (dar si barbatii), sa acorde atentie unui lucru care fusese ascuns  pana atunci: picioarele femeii.

 La inceput…

Arheologii au descoperit in ultimii ani, in unele dintre cele mai vechi asezari rurale din Europa, diverse figurine antice, datand din perioada 5400-4700 i.C. Ceea ce este remarcabil la acestea, nu e doar vechimea lor, ci si faptul ca figurinele ce infasieaza femei, par a fi imbracate in niste fuste mini, nu cu mult diferite fata de cele ce aveau sa se poarte in anii '60.

Acestea insa, nu sunt cele mai vechi dovezi ale existentei fustei mini in antichitate. O fresca egipteana foarte veche, infatiseaza o dansatoare care poarta o fusta mini, care lasa la vedere picioarele acesteia.



Inceputul secolului XX

Desi probabil ca fusta mini a existat inca din cele mai vechi timpuri ale civilizatiei, conceptul de "fusta mini", a a avut dor foarte recent implicatii de natura politica si culturala. La mijlocul secolului al XIX-lea, in Europa si America, femeile erau percepute ca fiind sexul mai slab si mai vulnerabil.  Politica, afacerile si activitatile fizice, erau considerate a fi potential periculoase pentru femei, iar moda acestora, cu corset si fusta lunga, reflecta in totalitate aceste convingeri.






Dupa Cel de-al Doilea Razboi mondial, progresele inregistrate de emanciparea feminina, a condus in moda la adoptarea unui stil androgin, cu fuste si rochii pana la genunchi.
Dupa ce, la inceputul anilor 1930 lungimea fustelor a crescut pana la glezne, in timpul Celui De-al Doilea Razboi mondial, lungimea acestora a scazut iar pana sub genunchi. Cauza se datoreaza in mare parte rationalizarilor impuse de razboi, inclusiv asupra stofelor.









Fusta mini, ca expresie a miscarii feministe din anii 1960



Cresterea gradului de constientizare a feminismului, a deschis calea catre o moda diferita a femeilor, decat cea de pana atunci. Anii 60' s-au caracterizat printr-o crestere constanta a numarului de femei care frecventau universitatile sau lucrau.Aceasta decada a fost favorizata de asemenea,m de legi care protejau si dadeau mai multa putere atat femeilor casatorite, cat si celor divortate sau singure.
Imaginea femeii incepea sa se schimbe in mod dramatic, de la cea de sotie si mama, la una de femeie tanara, singura, fara griji, mandra de sexualitatea ei si plina de incredere. La toate acestea, se adauga fusta mini, care devine o unealta ce serveste femeii, in decursul acestei transformari.

Mary Quant si curentul Chelsea

Mary Quant, a fost un designer englez, specialista in moda pentru tineret. Ea a fost cea care a introdus in Anglia anilor '60  curentul Chelsea si a facut ca fusta mini si pantalonii mulati, sa devina extrem de cautati.




Poate ca nu va vine sa credeti, dar Mary Quant a dat nastere  fenomenului care se numeste fusta mini, din grija pentru sanatatea nepoatei sale, care, intr-o zi ploioasa de toamna londoneza, a ajuns acasa cu fusta lunga uda. Gata sa actioneze rapid, Mary Quant a luat foarfeca si a taiat fusta deasupra liniei ude, realizand astfel prima  prima fusta scurta, fusta mini sau minijupă, asa cum a fost denumita initial.

"Domnii cu melon ciocaneau in vitrina cu umbrelele si strigau "imoral!, dezgustator", la vederea fustelor mini asortate cu colanti, dar clientii se inghesuiau sa le cumpere", a povestit Mary Quant intr-una dintre biografiile sale,  publicata în 2012.

"S-a intamplat ca hainele mele sa se sincronizeze cu moda adolescentilor, cu muzica pop, cu barurile si cluburile de jazz",  a mai spus creatoarea de moda in prima ei autobiografie, "Quant by Quant", publicata în 1967.

"Ea s-a aflat in locul potrivit, la momentul potrivit", a precizat custodele sectiei de moda de la Victoria and Albert Museum, care adaposteste in jur de o suta de articole vestimentare si de machiaj semnate de Mary Quant.

Declinul fustei mini la sfarsitul anilor '60

Fusta mini a anilor '60 a rezistat pana la sfarsitul decadei. De-a lungul celor zece ani, numerosi designeri de moda au creat variatii noi si extreme ale acesteia, in scopul de a mentine entuziasmul viu. In ciuda acestei creativitati efervescente, in cele din urma fust mini s-a demodat, mai ales cand deziluzia provocata de razbiul din Vietnam s-a propagat, iar viitorul e inceput sa arate mai putin promitator.

Si in timp ce deznadejdea politica devenea tot mai mare, moda, la randul ei a devenit tot mai nostalgica, iar tivul a cazut din nou pana la glezna, intr-un stil ce avea sa se numeasca  “maxi”, cel mai lung de la 1914 pana acum. In plus, odata cu miscarea feminista aflata in plin avand la inceputul anilor '70, fustele mini (ale caror tiv nu putea sa mearga altundeva decat in jos;-) au cazut in disgratie.

Renasterea punk a fustei mini, in anii '70

Desi fusta mini s-a demodat la inceputul anilor '70. miscarea "punk" de la sfarsitul decadei, a contribuit la revenirea ei in moda, multumita in buna parte unor vedete de muzica punk-rock, precum Debbie Harry (Blondie), care purtau fuste mini in spectacole.  


Punk-istii erau motivati de anti-moda si incercau sa evite principalele curente din moda, pe care le considerau burgheze, blande si super-indulgente. Influentata de catre designeri punck precum
Vivienne Westwood si Malcolm McLaren, fusta mini s-a reincarnat in piele neagra si texturi din PVC. Fusta mini a inceput sa se poarta cu ciorapii-plasa rupti pe alocuri, avand un aspect usor "trashy" si reflectand o atitudine nepasatoare. 



Anii 1980 si 1990: “fusta mini corporatista”

Anii 1980 si inceputul anilor '90, au insemnat reintoarcerea modei la un aspect mult mai feminim, in contrast cu cel androgin din anii '60. Fusta mini a fost incorporata in moda sub forma costumului femeii de afaceri, care emana "putere".
Personaje populare din sfera TV, precum Carrie din "Sex in the City" au creat imaginea de femeie sexy si inteligenta. Fustele mini nu mai erau considerate ca fiind potrivite doar adolescentelor, ci au devenit un simbol al femei mature, trecute de treizeci de ani, care are controlul absolut si total, asupra vietii ei de celibatara.
 

Fusta mini a secolului XXI

Fusta mini nu da semne ca ar vrea sa dispara din moda. Dimpotriva, ea se regaseste din plin pe podiumurile celor mai importante prezentari de moda, in marile magazine de moda si este mai scurta ca oricand. Compania de telefonie Samsung, chiar a lansat pe piata in 2008, un telefon numit “Miniskirt Season 2”, destinat femeilor carora le place sa “Talk, Play, Love” ("sa vorbeasca", "sa se joace", "sa iubeasca").

Fusta mini, numita acum si  “micro-mini,” continua sa fascineze lumea modei, sa acopere dar totodata si sa descopere. In ciuda tuturor contradictiilor sale, fusta mini s-a reinventat continuu, continuand sa provoace si sa ceara atentie, atat din partea femeilor, cat si a barbatilor, deopotriva.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu