marți, 22 martie 2016

Un supravietuitor de la Auschwitz, este cea mai batrana persoana din lume!


In prezent, cea mai batrana persoana din lume, este domnul Israel Kristal din Haifa, Israel, in varsta de 112 ani si 178 de zile!

Nascut in Polonia, langa Zarnow la data de 15 Septembrie, 1903 din parintii Moszek-Dawid si Brucha Krystztal, Dl. Kristal a trait ambele Razboaie Mondiale si a supravietuit unuia dintre cele dure lagare de concentrare naziste, Auschwitz, dupa care s-a reintors in Istrael.

Kristal a primit titlul oficial de "Cea mai in varsta persoana din lume", la varsta de 112 ani si 178 zile, la data de 11 Martie 2016, iar certificatul primit de la  Guinness World Records, i-a fost inmanat acasa, in Haifa.




In timp ce primea aceasta confirmare precum si titlul oficial, Dl. Kristal a spus: “Nu cunosc secretul unei vieti atat de lungi. Cred ca totul vine de undeva de sus, iar noi nu vom cunoaste niciodata motivul. Au fost atatia oameni mai inteligenti, mai puternici si mai frumosi decat mine, care acum nu mai sunt in viata.  Tot ceea ce ne-a fost dat, este sa continuam sa muncim din greu si sa reconstruim ceea ce s-a destramat".

Organizatia Guinness World Records a fost asistata in cercetarea si verificarea acestui record, de catre organizatiile Gerontology Research Group si Jewish Records Indexing - Poland.

Marco Frigatti, de la GWR, spunea despre recordul atins de catre dl.Kristal: “Aceasta categorie de recorduri (de varsta), continua sa suscite un interes particular din partea oamenilor, iar noi ne bucuram ca am putut sa demonstram ca acest domn este cea mai in varsta persoana din lume.Realizarea d-lui Kristal este remarcabila - el ne poate invata lectii importante despre viata si modul in care putem sa ne prelungim longevitatea".

La varsta de trei ani, Kristal a inceput sa mearga la o scoala locala si sa invete limba ebraica. La varsta de patru ani, citise deja Biblia, iar la sase ani, Mishna. La unsprezece ani, a reusit sa supravietuiasca despartit de parintii sai, Primului Razboi Mondial.

In 1920 s-a mutat la Łódź in Polonia, pentru a lucra in cadrul unei afaceri de familie.
In urma invadarii Poloniei de catre nazisti si a ocuparii orasului Łódź, Kristal a fost mutat in anul 1939 impreuna cu familia, in ghetoul orasului Łódź.

Patru ani mai tarziu, Kristal a fost trimis in lagarul de laAuschwitz. Kristal si-a pierdut sotia, pe nume Chaja Feige Frucht si cei doi copii, in Holoocaust.

Kristal a reusit sa supravietuiasca muncilor de sclav pe care le facea la Auschwitz si in alte lagare de concentrare. A fost salvat de la moarte de catre trupele aliate, in Mai 1945, cantarind doar 37 kilograme.

Unicul supravietuitor al unei familii candva numeroase, a emigrat in 1950 la  Haifa in Israel, impreuna cu cea de-a doua sotie si fiul lor.

De atunci incoace, Kristal a continuat sa-si mareasca familia si afacerea in domeniul croitoriei, pana cand intr-un final, s-a pensionat. In prezent, traieste la Haifa, inconjurat de o familie numeroasa si iubitoare.


Nascut intr-o familie ortodoxa de evrei, Israel Kristal nu a avut niciodata Bar Mitzvah, ceremonia traditionala evreiasca, atunci cand un baiat implineste 13 ani, din cauza greutatilor din timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Inaintea lui Israel Kristal, cel mai batran om din lume a fost Yasutaro Koide din Japonia, care a murit in Ianuarie 2016, la varsta de 112 ani si 312 zile.

 Yasutaro Koide


sursa: Guiness World Records

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu