sâmbătă, 25 iunie 2016

15 greseli pe care le facem atunci cand spalam haine


Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci pentru a-ti pastra hainele imaculate si frumoase, este sa inveti sa le speli corespunzator. Pentru asta, iata care sunt cele mai comune greseli care iti pot ruina hainele cele mai frumoase.
  1. Sortarea necorespunzatoare. In afara de sortarea hainelor pe culori, trebuie sa tii seama si de  tipul materialului. De exemplu, hainele din polar, trebuie spalate separat. De asemenea, cele de lana sau matase. Niciodata sa nu amesteci prosoapele cu hainele din materiale sintetice.
  2. Scoaterea petelor inntr-un mod eronat. Sa nu te miri de aparitia unei gauri in haina, daca obisnuiesti sa freci petele prea tare. Acestea ar trebui spalate usor, cu grija. Cel mai bine poti scoate petele dintr-o haina fara a o deteriora, este ca imediata ce se pateaza, sa aplici un servet alb deasupra si sa-l lasi sa absoarba pata, dupa care, o speli cu blandete. 

  1. Utilizarea unei cantitati prea mare de detergent. Acest lucru poate avea ca rezultat, o multime de spuma, care poate duna mizeria in anumite locuri pe haina, ce de exemplu, pe gulerul unei camasi. In felul acesta, hainele vor fi mai murdare decat inainte si nu este chiar ceea ce iti doresti, nu-i asa?

  1. Neatentia la fermoare. Inainte de spalare, ai grija sa inchizi toate fermoarele, astfel incat acestea sa nu agate sau sa rupa celelalte haine din masina de spalat.
  2. Descheierea nasturilor. Nu uita, intotdeauna sa deschei nasturii inainte de spalare, altfel hainele se vor sifona mult mai tare.
  3. Utilizarea unei cantitati prea mari de inalbitor. Inalbitorii uzeaza materialele si de aceea, in locul acestora e mult mai indicat sa fierbi hainele. Agauga in apa in care le fierbi, cativa stropi de zeama de lamaie. 

  1. Spalarea costumelor de baie si a echipamentelor de sport in masina automata. Costumele de baie, cele de sport si orice alte piese de imbracaminte fabricate din spandex sau elastan, nu trebuie spalate in masina. Cel mai bine este sa le speli manual, in apa rece.
  2. Oprirea masinii de spalat intre doua cicluri de spalare. Unele persoane prefera sa faca asta, deoarece cred ca mai multe cicluri de spalare unul dupa altul, pot duce la producerea unei pene a acesteia. Acest lucru este totusi, eronat. Utilizarea masinii de spalat in mai multe cicluri unul dupa altul, reduce consumul de energie, intrucat masina utilizeaza caldura ramasa de la ciclul de spalare anterior. 

  1. Utilizarea unei singure spalari pentru perne si paturi. Daca le spalati impreuna, penele din perne vor retine spuma, iar detergentul se va acumula in interiorul pernelor. Paturile si pernele trebuie spalate separat.  
  2. Spalarea hainelor fara a le sorta.  Una dintre cele mai obositoare sarcini dupa soalarea hainelor, este gasirea si imperecherea ciorapilor. De ce nu incerci sa speli mai intai toti ciorapii? Sigur vei fi multumit de rezultat.
  3. Utilizarea balsamului de rufe pentru prosoape. Componentele chimice din balsamul de rufe, va reduce capacitatea de absorbite a materialelor, asa ca nu e bine sa il folosesti, in cazul prosoapelor.

  1. Spalarea a prea mulye rufe dintr-o data. Nu incarca niciodata foarte tare masina de spalat, intrucat se poate defecta.
  2. Spalarea in mod necorespunzator a gecilor si hanoracelor. Incearca sa pui in masina de spalat o minge sau doua de tenis, care va impiedica formarea unei cantitati mari de spuma.


  1. Utilizarea detergentilor pudra si lichizi prea scumpi.  Multi dintre detergentii pe care-i utilizam, au inlocuitori mult mai ieftini, la indemana noastra. Astfel, sarea face ca hainele sa para mai stralucitoare iar praful de creta elimina petele. Sapunul de rufe inalbeste hainele si indeparteaza de asemenea, petele. Zeama de lamaie poate fi utilizata pentru a da prospetime si finete, rufelor. 

  1. Neintretinerea masinii de spalat.  Este foarte important sa acorzi atentia cuvenita, masinii tale de spalat. Compartimentul pentru detergent este mobil, asa ca, dupa fiecare spalare verifica daca acolo nu sunt resturi de detergent pudra si indeparteaza-le. Nu inchide usa masinii de spalat dupa ce ai scos hainele, astfel incat aceasta sa se poata usca. Odata pe an, ruleaza un ciclu de spalare doar cu apa fierbinte si putin otet. Acest lucru va preveni eventuale defectiuni ale masinii de spalat si totodata va intretine curatenia si dezinfectia acesteia.

Sursa:brightside.me

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu