De doua ori pe an, ora se modifica: in ultima duminica a lui martie, dam ceasul inainte cu o ora, iar in ultima duminica a lunii octombrie, il dam inapoi cu o ora, revenind la ritmul normal. Aceste schimbari nu au existat dintotdeauna in istorie si, in plus, ele ne influenteaza starea psihica, dar si pe cea fizica.
Scurt istoric al schimbarii orei
In fiecare primavara, mai precis in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vara. In acest fel, se foloseste lumina naturala pentru o perioada ceva mai lunga de timp, pe parcursul unei zile. In schimb, odata cu instalarea toamnei, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie, se revine la ora normala.
In tara noastra, acest sistem a fost instaurat in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.
Pana in 1983, trecerea la ora de vara se facea in prima duminica a lunii aprilie, iar cea la ora de iarna, in ultima sambata a lunii septembrie. Din 1984 pana in 1996, ora de vara era fixata pe ceas in ultima duminica a lui martie, iar cea de iarna, in ultima duminica a lui septembrie. Odata cu anul 1997, insa, s-a stabilit o noua regula, care se aliniaza celei respectate de majoritatea statelor lumii si care este valabila si in prezent: la ora de vara se trece in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, iar la cea de iarna, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie.
In vreme ce in emisfera nordica in care este situata si tara noastra, se va trece la ora de iarna, in emisfera sudica, se va trece la ora de vara. Motivul il reprezinta faptul ca anotimpurile sunt inversate, datorita inclinarii axei planetei si a unghiului sub care razele soarelui pica pe scoarta terestra. Astfel, in Australia, de exemplu, trecerea la ora de vara a fost deja facuta in prima duminica a lui octombrie, iar cea la ora de iarna se va face in prima duminica a lui aprilie.
Un alt lucru interesant de mentionat este faptul ca, in unele state din nordul Africii, cum ar fi Egiptul si Tunisia, trecerea la ora de vara si revenirea la ora obisnuita se fac inca in lunile aprilie, respectiv septembrie.
Ţările
colorate în albastru sunt cele în care se observă ora de vară, cele în
portocaliu sunt ţări care au renunţat la acest sistem, iar cele în roşu
nu l-au folosit niciodată.
Este posibil ca organismul uman sa resimta cand se schimba ora prin instalarea unei stari de oboseala cauzate de tulburarile de somn. Va dura cateva zile pana cand se va obisnui cu noul mod in care se scurge timpul.
Alaturi de oboseala, poate aparea si o usoara depresie, dar si o lipsa a poftei de mancare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamna sau de primavara, in functie de momentul din an despre care vorbim.
Nu va fi foarte usor sa ne obisnuim cu schimbarea, specialistii sustinand ca poate dura intre o saptamana si o luna sa ne revenim. Pentru ca procesul de acomodare sa fie mai rapid, trebuie sa avem grija ca orarul nostru de somn sa fie unul sanatos, sa facem miscare cel putin o jumatate de ora zilnic, pentru a scapa de starea de depresie. De asemenea, este indicat sa avem un meniu echilibrat, din care nu trebuie sa lipseasca fructele de toamna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu