Cine a fost Mos Nicolae?
Mos Nicolae este, de fapt, sfantul cu acelasi nume, nascut in secolul al IV-lea in Bethleem, Orientul Mijlociu. Legenda spune ca binefacatorul a venit pe lume intr-o familie instarita, insa si-a pierdut ambii parinti in timpul unei epidemii. Ramas orfan, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga avere celor nevoiasi, a infaptuit minuni cu cei bolnavi si a salvat de la moarte crestini care s-au rugat.
Obiceiul cadourilor in ghete isi are orginea in legenda celor trei surori sarace ajutate de Sfantul Nicolae sa se casatoreasca. Pentru fiecare dintre ele, sfantul a lasat cate un sac de aur pe prispa casei, care sa serveasca drept zestre pentru viitoarele mirese. Pandit de tatal fetelor cand a adus zestrea pentru maritisul mezinei, identitatea Sfantului Nicolae care introducea saculetul cu aur pe hornul casei a fost dezvaluita tuturor. De aici provine si obiceiul agatarii sosetelor de semineu.
In secolul al XII-lea, calugaritele franceze au fost inspirate de faptele de milostenie ale Sfantului Nicolae si au inceput sa faca daruri familiilor nevoiase in ciorapi. Atunci a luat nastere Mos Nicolae, figura emblematica a bunatatii si a minunilor divine.
Ziua de 6 decembrie ii este inchinata Sfantului Nicolae, deoarece pe aceasta data se crede ca acesta a incetat din viata in anul 342 in Myra, Turcia, dupa ce a fost intemnitat pe vremea in care crestinii erau persecutati.
Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor
Sfantul Nicolae este considerat, in crestinism, ocrotitorul si patronul spiritual al comerciantilor, saracilor, calatorilor, fetelor nemaritate si, in special, al copiilor. In Ardeal, "San Nicoara" (asa cum este supranumit), este cel mai cinstit sfant din regiune.
Locuitorii din Transilvania promoveaza zeci de marturii despre ajutorul dat de Sf. Nicolae crestinilor, mai ales copiilor care s-au rugat pentru reusita la examene.
Despre Sfantul Nicolae, sarbatorit in ziua de 6 decembrie, se spune ca a fost educat de mic intr-un spirit profund crestin, iar mai tarziu, ramas cu o oarece mostenire, el continua sa traiasca ingrijind de cei necajiti, dedicandu-si viata celor saraci, facand daruri si donatii.
Sfantul Nicolae este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate in larg si al multor altor vitregiti ai sortii.
Iarna, se spune in popor, ca incepe de Sfantul Nicolae, cand mosul isi scutura barba alba.
De ziua lui se fac vraji, farmece si preziceri despre cum va fi
vremea in anul urmator; se pun crengute de pomi fructiferi in apa si
daca acestea vor inflori de Anul Nou, se spune ca livezile vor avea rod
bogat.
In tara noastra Sfantul Nicolae este cunoscut ca Mos Nicolae. Personajul este în mare parte asemanator lui Mos Craciun, ambii o
adaptare după Sfűntului Nicolae, ambii purtand straie rosii și oferind
cadouri.
Cea mai cunoscuta poveste despre el este cea legata de modul in
care a ajutat trei fete harnice, dar sarace, sa se marite, punandu-le,
noaptea, in sosete cate o punguta cu aur, drept zestre.
La noi, in fiecare an, seara de 5 decembrie este
foarte importanta pentru copii, ei isi pregatesc cu grija ghetutele si
cizmulitele, le curata, le lustruiesc si le aseaza langa usa. Mos
Nicolae vine pe la geamuri, noaptea, vede copiii care dorm si sunt
cuminti si le lasa daruri - dulciuri sau fructe.
Mos Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata la vedere.
Traditia spune ca Mosul aduce o data cu darurile si crengute
argintii. Parintii isi avertizeaza copiii ca daca nu vor fi ascultatori,
vor primi numai crengutele, de aici vine asocierea cu nuielusa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu