Povestiri amestecate, amintiri de calatorie. Informatii diverse, pentru cititori diversi. Jurnal: despre mine si lupta mea cu leucemia.
duminică, 31 ianuarie 2016
Politia padurilor
Cu totii cunoastem mai mult sau mai putin, din presa si alte surse media, situatia dezastruoasa in care se afla padurile tarii, din cauza defrisarilor ilegale. Potrivit estimarilor facute de ONG-uri, din padurile Romaniei - singura tara cu paduri virgine din Europa - dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn, anual. Nu stiu cat de mult va preocupa acest lucru, dar eu gasesc ca este intr-adevar o problema, atata timp cat nu dam semne ca vrem sa facem ceva concret in privinta ei.
Ma refer aici nu doar la autoritati ci si la noi, cetatenii care saptamanal citim sau auzim o stire ori un reportaj despre defrisarile ilegale. Dar ce se poate face in privinta asta?
Ministerul Mediului a facut un prim pas in aceasta directie, infiintand o asa numita "politie a padurilor", numita "Garda Forestiera". Aceasta este o structura de control care va avea in componenta 617 inspectori, care, dupa cum spera Ministrul Mediului, vor reusi sa opreasca furturile si distrugerea padurilor din Romania.
Prin infiintarea acestei structuri, va fi desfiintat actualul Inspectorat Silvic, insa nu toti angajatii acestuia vor fi preluati de noua structura. Criteriile de integritate pe baza carora cei care doresc sa faca parte din Garda Forestiera vor fi angajati, vor fi stabilite de catre Ministrul Mediului.
Cei care vor trece testele vor avea salarii pe masura, promite aceasta: de la 2500 de lei la 5200 lei, asa cum sunt platiti angajatii ANAF. Odata ce legea de infiintare a Garzii Forestiere va fi adoptata de Parlament, oficialii vor incepe recrutarile. Ideea este de a avea in aceste functii niste oameni bine platiti, care sa fie incoruptibili, un fel de "DNA al padurilor", dupa cum spune Ministrul Mediului.
In trecut, ministerul Mediului a incercat sa opreasca taierile ilegale infiintand "radarul padurilor", care nu a avut insa rezultatele asteptate. Acesta este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din padure şi pana devine mobila sau iese din ţară.
In ceea ce priveste acest nou "DNA al padurilor", dati-mi voie sa am anumite retineri. Un salariu chiar si de 5000 de lei, nu e neaparat suficient de motivant pentru cineva caruia i se cere sa fie incoruptibil. Tentatia in cazul asta, e mult mai mare decat atat, zic eu. In plus, daca recrutarea noilor inspectori se face tot din randurile celor care acum au in sarcina paza padurilor si nu resusesc sa o faca, nu se rezolva nimic. "La vremuri noi, tot noi"? Sau "Aceeasi Marie, cu alta palarie"?
Vom vedea ce va fi. Deocamdata, orice cetatean poate face sesizari la numărul 112 privind transporturile de lemn care ar putea proveni din taieri ilegale.
Atentie insa, sa nu patiti precum Ciprian Coc, un maramuresean care a fost amendat de catre un politist, pentru ca a apelat numarul 112 pentru a cere verificarea unui transport de lemne. Argumentul politistului a fost ca transportul ar fi fost unul legal, desi dupa verificari ulterioare inreprinse de Ministerul Mediului, a reiesit ca in aceeasi zi, acelasi camion mai facuse doua transporturi de lemn, ilegal insa. Ulterior, politistul zelos a fost cercetat disciplinar, DAR...
Ce va spuneam? La vremuri noi, tot noi.
surse:
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor
Romania Curata
PRO TV
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu