luni, 18 ianuarie 2016

Zwiebelkuchen sau pe romaneste, Placinta cu ceapa


Intrerup seria "Calatorii de toamna", pe care nici n-am inceput-o bine, ca mi s-a facut foame. Ca atare, a trebuit sa ma opresc din scris si sa stau pe langa Marius, care ieri a gatit Zwiebelkuchen.
Nu am stat propriu zis, ci l-am ajutat la treburi maruntele, caci de data asta mi-a acceptat ajutorul. De obicei insa, ii place sa faca el totul, de la inceput, pana la sfarsit. Convenabil, nu?

Oricum, ca sa mearga treaba mai repede, imi mai amestec mainile si eu, cand are de curatat multe legume de exemplu, ori ii pregatesc ingredientele sa le aiba la indemana, la sfarsit spal vasele, ce mai, adevarata treaba de ucenic intr-ale bucatariei. Asa ca, am trecut pe data la "munca de jos", carevasazica curatatul si taiatul cepelor, chestiune care s-a lasat cu multe lacrimi (de bucurie?) din partea mea si putina greata instalata pana la sfarsitul operatiuni. Oricum, un geam deschis si-o hota, au rezolvat problema.

Ingredientele sunt multe, dar reteta e simpla si rezultatul e monstruos de bun si de daunator colesterolului. Merge insa, o data sau de doua ori pe an, asa ca iata mai jos, tot ceea ce trebuie stiut.


Ingrediente pentru Zwiebelkuchen:

Pentru aluat:
- 500 g faina (pentru tava de cuptor de dimensiuni 34 x 44 cm)
- un cubulet de drojdie
- 250 ml de lapte
- 50 g unt
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare

Pentru umplutura si topping:
- 1 - 1,5 kg ceapa uscata (dupa preferinta) 
- 300 g kaiser taiat cubulete
-  80 g unt
- 2 oua intregi
- 2 galbenusuri de ou
- 200 g branza (de ex. cascaval, gouda, parmezan)
- 3 - 4 linguri de smantana
- 100 ml lapte
- 1 lingurita de chimen proaspat zdrobit in mojar
- 1 lingurita cu varf de paprika dulce


Timp de preparare si coacere Zwiebelkuchen: 1,5 ora

Mod de preparare Zwiebelkuchen:

Se curata cepele si se taie julien, dupa care se caleste intr-o tigaie, in cele 80 g de unt, pana se moaie si devine translucida.  Marius a folosit un wok, fiindca e mai incapator. La inceput se inabusa sub capac, pentru a se inmuia mai repede, apoi se ia capacul.

Se adauga kaiserul, se amesteca pentru a se intrepatrunde, apoi se adauga cele 2 oua batute cu putin lapte, chimenul maruntit si paprika.
Daca ceapa lasa multa apa, se poate amesteca cu putina faina, dar nu a fost cazul la noi.
 
 Drojdia si zaharul se dizolva in laptele caldut. Untul se taie in bucatele mici si se adauga peste faina cernuta in prealabil. Se adauga maiaua peste faina si se framanta pana se obtine un aluat omogen (care se dezlipeste de pe telurile mixerului sau de pe mana). Se lasa sa creasca 10-15 minute, pana isi dubleaza volumul, apoi se intinde in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.


Dupa ce amestecul de ceapa cu kaiser este gata, se intinde uniform peste aluat si se introduce la cuptor, timp de 20 de minute la 200 de grade Celsius, pe etajul al doilea al cuptorului (pentru cuptorul cu gaz, la foc mediu spre mare, pe etajul din mijloc).


In timpul acesta, branza data pe razatoarea cu ochiuri mari se amesteca cu smantana si cele doua galbenusuri de ou.


Dupa 20 de minute, se scoate tava din cuptor, se intinde amestecul de branzeturi si smantana peste placinta si se introduce din nou la cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru inca o jumatate de ora.

Exista reteta si fara branza, pe care am incercat-o si noi de mai multe ori, insa de data asta avand multe branzeturi prin frigider, am preferat aceasta reteta.

Se verifica din cand in cand, iar cand deasupra placintei s-a format o crusta aurie iar ceapa s-a caramelizat, placinta este gata.


Se serveste fierbinte sau rece, dupa cum va place.Merge grozav cu o cana de vin fiert, dar nu numai.
Pofta buna!



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu