vineri, 26 februarie 2016

De prin lume adunate...


Stiati ca...imunologii de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care au baut ceai verde zilnic, timp de doua saptamani, si-au imbunatatit sistemul imunitar atat de mult incat produceau de zece ori mai multi interferoni decat cei care nu au consumat ceai ? Interferonul este o proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelii si gripei. Acelasi efect il are si ceaiul negru.



Stiati ca...o portie de 85 gr de carne de vita ofera circa 30% din doza necesara de zinc ? in cazul vegetarienilor sau a celor carora si-au scos din alimentatie carnea de vita.Chiar si o usoara deficienta de zinc poate sa creasca riscul de a face infectii. Zincul este foarte important in dieta deoarece ajuta la dezvoltarea celulelor albe, cele care distrug bacteriile, virusii, microbii.
 


Stiati ca...cei care consuma usturoi au riscuri scazute cu doua treimi sa raceasca decat ceilalti ? De asemenea, persoanele care consuma mai bine de sase catei de usturoi pe saptamana au riscuri cu 30% mai scazute de a face cancer de col sau de stomac. 


 

Stiati ca...fulgii de ovaz si orz contin beta-glucan, un tip de fibre cu capacitati antimicrobiale si antioxidante, mai puternice decat faimoasa planta echinacea ? Daca consumi aceste cereale, iti vei imbunatati sistemul imunitar, va fi grabita vindecarea ranilor si ajuta antibioticele sa isi  faca mai bine efectul. Ar trebui inclusa zilnic in meniu  cel putin o masa de acest fel.



Stiati ca...pentru a te mentine puternic si sanatos, pielea are nevoie de vitamina A ? Vitamina A joaca un rol major in producerea de tesut conjunctiv.Unul dintre cele mai bune moduri de a include vitamina A in dieta este consumand alimente care sa contina beta-caroten, pe care corpul o transforma in vitamina A iar una dintre cele mai rapide si delicioase cai de a obtine beta-caroten este de la cartofii dulci. 


Stiati ca...aminoacidul cysteine, eliberat de catre carnea de pui in timpul gatitului, se aseamana din punct de vedere chimic cu medicamentul pentru bronsita, acetylcysteine, lucru care explica efectul benefic al supei de pui ? Supa de pui sarata mentine mucusul subtire la fel cum o fac si medicamentele.


Stiati ca...acizii pot sa dizolve smaltul dintilor daca sunt inclusi in alimentatie in cantitati excesive ? Este ceea ce facem cand consumam zilnic in cantitati mari bauturi racoritoare carbogazoase, sucuri de fructe, bauturi energizante. In mod natural, saliva este cea care ne ajuta sa ne pastram dintii sanatosi pentru ca spala dintii de carbohidrati si neutralizeaza acizii ? Insa trebuie sa ajutam si noi cumva. De aceea trebuie sa incercam sa reducem gustarile dintre mese si dupa orice masa sa ne clatim gura cu apa.
 

Stiati ca...portocalele rosii, ciresele si afinele contin antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire a pielii si aparitia bolilor specifice batranetii ? De asemenea, antioxidantii cresc producerea de colagen si intaresc pielea, facandu-te sa arti mai tanar si mai sanatos. 



Stiati ca...crustaceele, semintele de floarea soarelui si sardinele ofera organismului acizii grasi esentiali de care are nevoie? Acizii grasi hranesc pielea, ajuta la mentinerea tenului sanatos si mentin o optima functionare a celulelor pielii. Ei regleaza circultia substantelor nutritive si circuitul apei in si din celule. Semintele de in, tonul, nucile, uleiul de soia si semintele de dovleac sunt alte surse importante de acizi grasi.
 
Stiati ca...alimentele care ne ajuta sa eliminam toxinele, grasimile si fierul din ficat si fac ca organismul sa functioneze mai eficient sunt papadia, napul si frunzele de mustar?




Stiati ca...proteinele din carnea rosie, carnea de pui, branza slaba, ajuta la cresterea si repararea celulelor, ceea ce duce la o piele mai tanara, mai putine riduri,un  par mai puternic si mai stralucitor? Pentru adeptii meniurilor vegetariene soia sau lintea  contin mai multe proteine decat orice alta leguma.


Stiati ca...somonul contine atat de sanatosul Omega-3 care ajuta circulatia sangelui ? Culoarea rozalie este data de un carotenoid anti-imbatranire care protejeaza membrana celulara. De asemenea, contine o substanta care imbunatateste tonusul muschilor faciali si reduce ridurile.




Stiati ca...pizza, asa cum o cunoastem azi, se pare ca s-a nascut in Napoli, in jurul anului 1720 ? Pe atunci, pizza era mancarea saracilor - o mancare ce se gatea foarte rapid si care se vindea si se consuma pe strada. Vanzatorii strabateau strazile si, strigand in gura mare, isi faceau reclama la delicioasele bucate. Pizzele erau pastrate calde intr-un vas de arama pe care vanzatorul il ducea pe cap.




Stiati ca...cel care a adus porumbul in Europa a fost marele navigator italian Cristofor Columb, acelasi om care a descoperit si Lumea Noua? La sfarsitul secolului al XV-lea, marinarii lui Columb puneau bazele comerciale ale unui troc cu bastinasii din America: le ofereau corsaje si cosmeticale pentru niste boabe aurii, din care localnicii faceau mancare si chiar bautura. Din secolul al XVI-lea, porumbul incepe sa fie cultivat si in Europa.


Stiati ca...vegetalele murate contin un set de bacterii ce inhiba cresterea microbilor nocivi de la nivelul intestinelor ? Ele contin o concentratie ridicata de vitamina C si ajuta la absorbtia mai eficienta a fierului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu