joi, 31 martie 2016

De prin Transilvania (III): Calatorie prin Brasovul medieval




urmare de aici

In Brasov am fost de mai multe ori si de fiecare data ne-a placut tot mai mult si am descoperit in acelasi timp, cate ceva nou. Desigur fiind un oras atat de cunoscut, important centru turistic si nu numai, o multime de oameni cunosc cate ceva despre el, asa ca n-o sa descriu acum, ce merita a fi vizitat in Brasov.

Ceea ce voi face in schimb, este sa istoriesc cum ne-am petrecut noi o zi in frumosul oras de la poalele Tampei, facand ceva inedit pentru noi pana atunci: ne-am plimbat pe vechile ziduri si fortificatii, ce inconjurau odinioara cetatea Brasovului. 

Inainte de asta insa, me-am spus ca trebuie sa urcam si pe Tampa, sa vedem orasul de sus, ceea ce nu facusem niciodata pana acum. Am ales sa urcam cu telecabina, stiind ca astfel vom avea in fata ochilor superba panorama a orasului, pe care altfel nu prea ai de unde sa o vezi. In plus, eu nu eram inca refacuta dupa "repriza" de spital si oricat mi-ar fi placut sa urcam Tampa prin padure sau pe Treptele lui Gabony, pe Drumul Serpentinelor sau a Cavalerilor, ar fi fost dificil sa fac asta. Am ales asadar, calea cea mai usoara.

Pentru cei doritori, iata mai jos, toate traseele catre Tampa:


sursa foto: Adevarul
 
Iata-ne asadar la telecabina, cu aparatul de fotografiat pregatit, gata sa urcam pe Tampa. Telecabina se umple pe data, fiecare dintre cei prezenti acolo, vrand sa ocupe un loc cat mai bun, de unde sa vada panorama orasuluui. Dupa ghionturi si coate, (mai mult primite decat date), reusesc si eu sa ridic aparatul deasupra catorva capete si sa suprind orasul vazut de sus. Intr-adevar, merita sa urci aici, doar pentru asta. Iata!


Pe masura ce cladirile se departeaza devenind tot mai mici, iar orasul se dezvaluie tot mai mult in fata privirilor noastre, putem zari centrul vechi, cu Piata Sfatului si Minunata Biserica Neagra, cartierele noi in zare, cu acele blocuri urate, mostenire lasate de comunism, dar si amplele spatii verzi din oras.

Aproape de a fi sus deja, caci drumul nu dureaza mai mult de cateva minute, reusesc sa surprind si momentul in care cealalta telecabina, care coboara, se aproprie de noi din sensul opus.


Odata ajunsi sus pe Tampa, nu prea avem ce face, decat sa mergem la punctul de Belvedere, situat exact in locul unde sunt amplasate literele uriase care formeaza cuvantul "Brasov", de unde sa mai admiram o data orasul, apoi sa coboram. Nu stiu de ce autoritatile nu amenajeaza acest loc asa cum ar trebui intr-adevar sa arate el, caci nu putine orase beneficiaza de o asemenea priveliste vazuta de sus. Este pacat ca nu se face ceva in acest sens, chiar si cu restaurantul aflat acolo, care pastreaza inca acel aer de fosta cladire comunista, urata si fara personalitate, unde nu se vinde aproape nimic si vezi doar cateva mutre chinuite care beau ceva si te fac sa te intrebi de ce Dumnezeu au urcat pana acolo ca sa faca asta... In fine, ca sa revin, privelistea vazuta de sus, face insa toti banii.



Drumul de intoarcere il parcurgem tot cu telecabina si astfel mai castigam putin timp, pentru plimbare in jurul fortificatiilor orasului, care urmeaza. Fortificațiile Brasovului sunt constructii cu caracter militar defensiv, destinate protejarii locuitorii Brașovului contra invadatorilor. 

Iata ce spune Wikipedia despre Fortificatiile Brasovului: "Termenul se referă în principal la fortificațiile construite între secolele XIII și secolul XIX. Invaziile turco-tătare tot mai dese în Brașovul secolelor XIII - XV au făcut ca majoritatea populației care nu era legată de pământul fertil din Bartolomeu să se strămute pe locul dintre Tâmpa, Șchei și dealul Warthe. Înainte aici exista o pădure deasă, prin mijlocul căreia trecea pârâiașul dinspre Pietrele lui Solomon (Graft). Acolo unde acesta se despărțea în două, un braț luând-o spre Blumăna iar celălalt spre Brașovechi, exista un turn de observație în jurul căruia, începând cu 1420, s-a construit clădirea Casei Sfatului. Locul nu era chiar pustiu; călugării și călugărițele venite o dată cu teutonii își construiseră aici două mănăstiri: cea a Sf. Laurențiu și cea a Sf. Caterina. Acestea au fost din păcate distruse de tătari în 1241.

După 1383, locul noii așezări a fost fortificat doar cu șanțuri, valuri de pământ și palisade. La sfârșitul secolului al XIV incinta se reface în piatră. Treptat însă, a început construcția zidurilor și bastioanelor, care au dus faima Brașovului până departe ca fiind „cetatea celor șapte bastioane”. În total, zidurile aveau 3000 m lungime, fiind de 12 m înălțime și groase de 1,70 până la 2,20 m. Pe lângă bastioanele dispuse la fiecare 110 m, acestea mai erau apărate și de 28 de turnuri de pulbere, de formă pătrată. Astăzi se mai păstrează doar 6, 2 pe latura nord-vestică și 4 pe latura de sud a cetății. Zidurile erau duble și, uneori, - pe latura nord-estică mai ales - triple, între ele existând șanțuri și valuri de pământ. Între ziduri se aflau așa numitele „țarcuri” (zwinger), stăpânite fiecare de câte o breaslă. Începând din secolul XV, sub supravegherea regelui Sigismund de Luxemburg, se construiră astfel primele fortificații ale cetății Brașov".

Iata conformei aceleasi surse, cum aratau fortificatiile Brasovului, in secolul al XVII-lea:

 sursa foto: Wikipedia
In anii din urma, incepand cu 2001 au fost restaurate pe portiuni, diverse parti ale fortificatiilor, astfel incat in acest moment, zidurile si turnurile care inconjurau Brasovul medieval, si-au recapatat maretia. 

In ceea ce priveste Zidurile de sub Tampa, restaurarea zidului dintre Bastionul Ţesătorilor si strada Suisul Castelului,a fost realizata in urma cu paisprezece ani. In prezent, vizitatorii pot sa urce pe ziduri, de unde pot admira orasul în toată splendoarea sa. Tot atunci au fost restaurate si Bastionul Cojocarilor, Bastionul Postavarilor si zidul care le uneste.




Pe latura sud-estica a cetatii exista patru turnuri ale Pulberariei, care de asemenea au fost consolidate, reabilitate si reintroduse n circuitul turistic. Acestea au primit denumiri după numele breslelor medievale mestesugaresti: Turnul Lemnarului, Turnul Vanatorilor, Turnul Funarilor si Turnul Artelor. 


Intr-un asemenea bastion am putut sa intram si sa admiram colectia de obiecte din lemn pictat si artizanat executate de catre doi soti, care se ocupa totodata si de ingrijirea si administrarea acestui bastion.



In Bastionul Tesatorilor nu am intrat din pacate, doar l-am fotografiat de la distanta. Acesta a fost cel mai bine pastrat bastion al Brasovului, dar cu toate acestea, a fost la randul sau restaurat si consolidat. In prezent aici se organizeaza diverse evenimente culturale, concerte de muzica clasica. Din cate am citit, aici exista numeroase colecţii de arheologie, harti ale siturilor dacice, romane, teutone si sasesti din zona Brasovului.



Cladirea "Olimpia", care se zareste langa Bastionul Tesatorilor, dateaza din secolul al XIX-lea si este una dintre cladirile reprezentative ale Brasovului. Este o constructie din lemn, care la randul ei a fost restaurata cu mare grija, astfel incat cladirea sa-si pastreze aspectul initial, de la sfarsitul secolului XIX. Singura modificare adusa cladirii, a fost ceasul montat in turn, dar care se potriveste atat de bine, incat ai impresia ca a fost de la inceput acolo.



Urmand mai departe traseul fortificatiilor, ajungem la Poarta Ecaterina, binecunoscuta noua si vizitata si cu ocazia altor calatorii in Brasov. Frumoasa poarta a fost la randul ei reabilitata si introdusa in circuitul turistic al orasului. 


Ajunsi in acest punct al plimbarii, simtim cum se inteteste caldura de afara si totodata se innoreaza, ca si cum cerul s-ar pregati de ploaia. Asta nu avea insa sa se intample prea curand, asa ca inarmam cu niste sticle de apa rece si pornim mai departe, catre latura nord-vestica a fortificatiilor.

Turnul Negru, la care ajungem urcand o panta destul de abrupta, este unul dintre cele patru turnuri de observatie ale orasului, inalt de unsprezece metri, dateaza din secolul al XV-lea. Turnul isi datoreaza numele unui incendiu produs in Evul Mediu, care a distrus acoperisul intial si a innegrit zidurile.


Panorama centrului vechi al orasului este superba de aici de sus, asa ca petrecem cateva minute admirand si fotografiind orasul si muntele Tampa.



Coborand si mergand mai departe pe dupa ziduri, ajungem la Bastionul Graft sau Bastionul Poarta, cum mai este numit. Acesta dateaza tot din epoca medievala si facea trecerea intre cetatea propriu zisa si Turnul Alb.

Bastionul Graft a trecut la randu-i printr-o serie de evenimente care l-au afectat, de-a lungul secoleleor. O ploaie torentiala i-a spalat fundatia, apoi a fost recladit si modificat iar in anii nostri a fost restaurat. De asemenea, a fost refacut si traseul catre Turnul Alb, printr-o serie de trepte ce urca pieptis panta dealului Warthe. In interior bastionul adaposteste o colectie de arme, armuri si munitii utilizate la apararea cetații, precum si litografii ale fortificatiilor medievale ale Brasovului.


In sfarsit, ajungem la Turnul Alb, urmatorul de vazut pe lista fortificatiilor Brasovului. Acesta dateaza din secolul al XV-lea, avand rol de asemenea de aparare a cetatii. In Evul Mediu, Turnul Alb a apartinut Breslei Cositorarilor si a Aramarilor, iar in decursul secolului al XVII-lea, a fost aproape mistuit de un incensiu puternic. Ulterior a fost reconstruit si reparat, iar in epoca moderna, a fost restaurat, servind in prezent drept muzeu.


Si iata ca plimbarea noastra pe zidurile vechii cetati a Brasovului se apropie de final, insa nu o putem incheia fara o vizita in Piata Sfatului, probabil cel mai vizitat obiectiv din oras, acesta fiind si inima Brasovului.

Am fost de fiecare data aici cand am poposit la Brasov, asa ca a devenit aproape o traditie sa ne gasim aici, ori de cate ori vizitam orasul. Este la fel cum o stim, cu cladirile vechi care-i dau un aer medieval si cu multimi de turisti veniti sa admire frumusetile acestui oras de munte.


Ne bucuram inca o data ca am facut aceasta plimbare, care desi a fost istovitoare sub caldura amiezii, ne-a descoperit Brasovul dintr-o alta perspectiva, necunoscuta noua pana acum: cea a orasului vazut "de pe ziduri"si  din umbra vechilor fortificatii medievale.

citeste continuarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu