Ieri s-a prins postul la romani, asa ca, trebuia sa fim in rand cu lumea si sa facem si noi ceva. Cum placintele le-a facut mama soacra, noua nu ne-a ramas altceva decat sa gatim si sa mancam. Placintele si ce-am gatit, evident.
De la inceput trebuie sa spun, ca n-am avut niciun merit in privinta retetei care va urma, doar ca am ajutat la mici trebusoare, ca de obicei, iar acum nu fac decat sa fac un copy-paste (ca tot e la moda), la ceea ce a scris Marius si gata postarea.
Mai constat ca va trebui sa-i fac si lui un loc pe blog, la sectiunea "de-ale gurii", fiindca vad ca nu e multumit cum istorisesc eu despre cum gateste si s-a apucat mai nou, sa scrie singur. Pai da, va veni si vremea aceea, daca intre timp nu-si face el un blog ca lumea. Deci, sa incepem!
Astazi am preparat chiftelute marinate cu piure de cartofi. Pentru reteta aceasta am facut cateva chiftelute, un sos pe baza de rosii / bullion si un piure de cartofi, ca garnitura.
Am folosit urmatoarele ingrediente:
Pentru chiftelute:
-1.5 kg carne de porc si vita (80% pulpa de porc, 20% vita)
-sare
-piper
-o lingura paprika dulce
-1/2 lingurita cimbru uscat
-3 oua
-5 catei de usturoi
-miez de paine inmuiat in apa
-4 linguri ulei pentru prajit
Pentru sos:
-o ceapa medie
-750 ml suc de rosii (eu am folosit pentru reteta aceasta suc de rosii de
la Lidl, la 750ml)
-2 frunze de dafin
-sare
-piper
-1 lingurita zahar
-1/2 lingurita cimbru uscat
-1 varf cutit busuioc uscat
-2 linguri ulei pentru prajit
Garnitura (cartofi piure):
-6 cartofi medii sau 4 cartofi mari
-50 grame unt
-150 ml lapte
-sare
Am verificat si curatat carnea de eventualele oase mici. Am spalat-o si pe urma am taiat-o in cubulete potrivite pentru masina mea de tocat. Am tocat-o prin sita mica, o singura data. La final am adaugat si putin miez de paine pentru a scoate carnea ramasa in masina.
Am adaugat ingredientele, usturoiul zdrobit prin presa de usturoi, sarea, piperul, paprika, ouale intregi, miezul de paine inmuiat in apa rece si stors bine in mana. Pentru carnea asta am folosit miezul a 2 felii de paine alba de 1 kg.
In paralel, am inceput sa pregatesc si sosul. Am taiat ceapa marunt si am calit-o in putin ulei pana a devenit translucida. Am adaugat sucul de rosii, frunzele de dafin, cimbru, sare, piper, zahar si am lasat pe foc mic.
In timp ce sosul se gateste la foc mic, am framantat bine carnea. Pe urma am format chiftelutele folosindu-ma de mainile din dotare. Am facut chiftelute rotunde, nu prea mari, cam cat o minge de ping-pong.
Am incins putin ulei intr-o cratita de fonta emailata, pe care o voi folosi mai tarziu in cuptor. Am dat chiftelutele prin faina si le-am prajit putin in cratita de fonta pana ce s-au rumenit. Le-am lasat cam 4-5 minute, la foc mic, fara a fi prajite complet.
Le-am scos pe hartie de bucatarie sa lase din uleiul adunat. Am repetat procedeul pana am prajit toate chiftelutele (n-au intrat toate deodata in cratita). Ultima tura de chiftele am lasat-o in cratita deoarece era putin ulei si nu era ars, le-am adaugat si pe celelalte si am turnat sosul peste ele. Inainte de a turna sosul, am scos frunzele de dafin.
Am completat cu putina apa deoarece sosul nu ingloba toate chiftelutele, apoi am introdus cratita in cuptor la 220 grade, timp de 30 minute, fara capac, deoarece am dorit sa scada putin.
Cartofii curatati si taiati cubulete i-am fiert in apa cu sare. I-am scurs de apa in care au fiert, i-am zdrobit bine cu unealta pentru cartofi. Am adaugat untul si am amestecat usor cu lingura de lemn. Am potrivit de sare si am adaugat lapte cald, amestecand doar cu lingura. Daca apelam la mixer, riscam sa transformam piureul intr-un lipici.
In final, am scos chiftelutele din cuptor si le-am asezat pe doua farfurii ca in pozele alaturate. Pofta buna!
Te cred...sunt extroardinare si, cand te foame te vei linge pe degete:)
RăspundețiȘtergereMie imi spui! ;-)
Ștergerehttp://coltuldescris.blogspot.ro/search/label/gatite%20cu%20Marius