sâmbătă, 6 februarie 2016

Alimente sanatoase, mult mai nutritive decat credeai (partea a I-a)

Cu siguranta merele, broccoli, maslinele si iaurtul, se regasesc pe orice lista de alimente sanatoase. Stiinta din spatele acestor alimente, arata insa ca ele sunt atat de nutritive incat practic, actioneaza precum niste medicamente.

 

Merele

Apples
Aceste fructe au atat de multe beneficii pentru sanatate, incat e greu sa le tii evidenta la toate. Merele contin quercetin, un antioxidant puternic, care protejeaza celulele creierului impotriva degenerarii. Merele aduc beneficii importante si sanatatii inimii. Adultii care consuma mere, sunt cu 37% mai putin susceptibili de a avea hipertensiune arteriala, decat cei care nu mananca mere. Un studiu a demonstrat ca femeile care au mancat cel putin un mar pe zi, sunt cu 28% mai putin susceptibile de a face diabet, decat cele care nu consuma mere.

 

Caisele


Apricots
Culoarea lor indica prezenta beta-catotenului, un antioxidant care are un rol important in prevenirea cancerului. Caisele sunt de asemenea foarte bogate in fier si potasiu, doua minerale esentiale pentru echilibrul sistemului nervos si a celui muscular. Ele ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale si la echilibrul lichidelor in corp.

 

Anghinarea

Artichokes
Aceasta leguma constituie o sursa importanta de silimarina, un antioxidant care poate preveni cancerul de piele.

 

Sparanghelul

Asparagus
Sparanghelul contine asparagina, un diuretic natural care ajuta corpul sa elimine excesul de lichide si sare. De asemenea, este bogat in vitamina B, cea care ajuta la combaterea stresului.

 

Avocado

Acest fruct cremos contine cu 60% mai mult potasiu decat bananele si este o surs excelenta de grasimi monosaturate, benefice pentru inima. Avocado este bogat si in steroli vegetali, care ajuta la scaderea colesterolului. Adaugati cateva felii de avocado la sandvisul pe care il mancati si ele vor incetini digestia painii,  reducand impactul acesteia asupra zaharului din sange.

 

Bananele

Bananas
Banana este un geniu alimentar. Ea se prezinta in propriul sau "container" portabil, sigilat. O banana contine aproximativ 100 de calorii si este plina de potasiu si fibre, fara niciun pic de grasime. Bananele contin de asemenea triptofan (un aminoacid) si 30% din becesarul zilnic de vitamina B6, care ajuta creierul sa produca serotonina, astfel incat sa va simtiti mai putin stresati pe parcursul zilei.

 

Orzul

Barley
Acest alimenta contine foarte multe fibre solubile, care reduc colestelorul si riscul bolilor cardiovasculare. Fibrele de orz se regasesc chiar si in cerealele rafinate, astfel incat ele sunt benefice pentru sanatate. Orzul nerafinat contine niacina (vitamina PP) si vitamina B3, care de semenea protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare.

 

Fasolea si leguminoasele

Beans and legumes
Fasolea contine numeroase proteine, fibre, vitamine B, fier, potasiu si alte minerale, in timp ce continutul de grasimi este foarte scazut. Aproximativ 10 de grame de fibre de leguminoase solubile pe zi - echivalentul a 1,5 cana fasole - reduce colesterolul LDL cu circa 10%.

 

Carnea de vita macra

Lean beef
Carnea de vita este o importanta sursa de fier, pe care organismul il foloseste pentru a transporta oxigenul in sange. O portie de carne de vita de aproximativ 100g, furnizeaza organismului mai mult de 25%  din cantitatea de seleniu necesara unui sistem imunitar sanatos.

 

Sfecla rosie

Beets
Sfecla este o sursa minunata de acid folic si betaină, nutrienti care impreuna ajuta la scaderea nivelului sanguin de homocisteina, care provoaca inflamarea arterelor. Sfecla ajuta, de asemenea, pentru la producere acidului azotic, care creste fluxul de sange în tot corpul. Studiile efectuate pe persoane varstnice, au aratat ca cei care au mancat o dieta bogata in nitrati (inclusiv suc de sfecla), au beneficiat de un flux sanguin mai bogat la materia albă a lobilor frontali ai creierului, ceea ce ar putea scadea riscul de dementa.

 

Fructele de padure

Berries
Fie ca sunt mure, afine, capsuni sau zmeura, aceste fructe dulci, zemoase sunt surse importante de nutrienti sanatosi. Nivelurile ridicate de antioxidante pe care le contin, neutralizeaza radicalii liberi, compusi instabili care pot deteriora celulele si conduce la boli cum ar fi cancerul. Antioxidantii din fructele de padure, pot incetini de asemenea, procesul de imbatranire a creierului si de a creste memoria.  Adultii care au mancat aproximativ o cana de boabe pe zi, au beneficiat de scaderea tensiunii arteriale si de ridicarea nivelulului de colesterol bun, HDL.

 

Broccoli

Broccoli
Una dintre legumele cele mai nutritive, broccoli contine o mare varietate de vitamine, minerale si alte substante benefice in lupta impotriva diverselor boli. Un studiu efectuat in China printre femeile diagnosticate cu cancer de san, a descoperit ca cele care au consumat legumele crucifere au mai a fost de 62% mai putin prezumtive sa moara si cu 35 mai putin probabil sa aiba o recurenta a bolii, comparativ cu cele care nu au mancat broccoli. Vitamina K din broccloi, ajuta de asemenea, la sanatatea sistemului osos.

 

Morcovii

Carrots
Morcovii sunt sursa noastra cea mai abundentă de beta-caroten, un antioxidant pe care organismul il poate transforma invitamina A - un nutrient esential pentru sanatatea parului, a pielii, ochilor si a oaselor. Un studiu efectuat in SUA, a constatat ca voluntarii care au mancat aproximativ o cana de morcovi pe zi, au beneficiat de o reducere medie de 11% in nivelul colesterolului din sange, dupa numai trei saptamani.

 

Telina

Celery
Aceasta leguma destul de subestimata, nu este lipsita de nutrienti, după cum multi oameni cred. Telina este o sursa buna de potasiu, o minerala care ajuta functia musculara si estompează unele efecte ale sarii, asupra tensiunii arteriale daunatoare. De asemenea,  fitochimicalele din telina ajuta la distrugerea benzopirenului, un agent cancerigen, care se gaseste in unele alimente gatite la o temperatura ridicata.

 

Branza

Cheese
Branza consumata in cantitati moderate, furnizeaza corpului cantitati importante de calciu, necesare oaselor si muschilor. Grasimile naturale din branza, protejeaza dintii, actionand ca o bariera naturala impotriva bacteriilor cauzatoare de carii.

 

Porumbul

Corn
Aceasta cereala nu este sanatoasa consumata excesiv in produsele alimentare prelucrate, dar consumata pe știulete sau ca popcorn, porumbul este, probabil, mai sanatos decât crezi. Porumbul fiert contine un compus numit acid ferulic, care poate inhiba substantele cauzatoare de cancer. Se asemenea, porumbul fiert este o sursa buna de luteina, un antioxidant puternic care ajuta la scaderea riscului de degenerescenta maculara legata de varsta, o cauza comuna de orbire la persoanele in varsta.

 

Ouale

Eggs
Cand te gandești la oua si la sanatate, primul lucru care iti vine in minte este continutul lor ridicat de colesterol. Dar se dovedeste ca acestea nu contribuie de fapt la colesterolul ridicat. De fapt, ouale sunt o sursă ieftină de mai multe substante nutritive, ambalate intr-una dintre cele mai bune modele ale naturii: acestea sunt portabile, versatile si delicioase. Zincul si fierul din oua, ajuta la sanatatea parului si a unghiilor.. Ouale contin un compus numit colina, care ajuta la deplasarea colesterolului prin fluxul sanguin, precum si la sprijinirea metabolismului lipidic și repararea unor tipuri de leziuni neurologice. Galbenusurile sunt una dintre putinele alimente care contin vitamina D, cea care ajuta la reducerea riscului unor forme de cancer si boli de inima, poate stimula sistemul imunitar si lupta impotriva diabetului.


surse:
Rider's Digest
Harvard.edu

citeste si continuarea aici 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu