joi, 18 februarie 2016

Calatorii de toamna (VII): Muzeul Oului din Vama


urmare de aici

Iata-ne la capatul calatoriei noastre de toamna in Bucovina, in ultima zi a sederii noastre aici. Maine vom porni spre casa, incarcati de amintiri nepretuite. Deocamdata suntem aici si fiindca nu e seara propriu zis ci dupa amiaza, vrem sa profitam cat mai mult de ea, inainte de a merge sa ne pregatim de plecare.

Ne amintim ca gazda noastra de la Bucovina Lodge, ne-a spus ca aici, in Vama, se afla cea mai mare colectie de oua incondeiate din Romania si una dintre cele mai importante din Europa. Sa mergem asadar sa vedem despre ce este vorba, la Muzeul Oului din Vama.

 Gasim destul de usor muzeul, in prag de inserare si constatam ca el este organizat de fapt chiar acasa la intemeietoarea acestuia si detinatoarea colectiei, doamna Letiția Orșivschi, artist internațional, profesor de artă textilă și decorativă.
Va fi interesant ne spunem, observand casa traditionala bucovineana, cu prispa si mesajul semnificativ al lui Constantin Brâncuși, ce ne intampina chiar la intrare: „Oul… maica formelor, a tuturor… formelor”.

Intram in casa si suntem intampinati de catre un tanar despre care avem sa aflam ulterior ca este fiul doamnei Orșivschi si care ne prezinta colectia in cateva cuvinte. Ne ofera apoi cate o pereche de casti, cu ajutorul carora vom beneficia de un ghid audio, pe tot parcursul vizitei noastre in muzeu.

Muzeul este alcatuit din doua incaperi, in care este expusa colectia de peste 3000 de oua, in 22 de vitrine, grupate pe categorii. In prima incapere sunt ouale din Bucovina , iar in cealalata, sunt oua de provenienta internationala, adunate din aproape optzeci de tari ale lumii.

In timp ce admiram exponatele ascultand cu atentie explicatiile ghidului audio, in muzeu isi face aparitia un grup de vreo douazeci de persoane, insotit chiar de catre Letiția Orșivschi. Ne bucuram ca putem si noi sa ascultam explicatiile pe care le ofera grupului, chiar daca acestea sunt in franceza si mai ales ca la sfarsitul prezentarii, doamna Orșivschi va face o demonstratie de incondeiere a oualor.

Ne face placere sa trecem din nou prin fata tuturor vitrinelor, caci acum avem parte de mult mai multe explicatii decat am ascultat in casti. Doamna Orșivschi vorbeste cu foarte mare pasiune despre ouale din Bucovina, caci in colectia aceasta, exista oua incondeiate in familia dansei, in urma cu mai bine de cincizeci de ani.

Ne vorbeste in continuare despre tehnica de incondeiere numita "batik" si iata ce aflam: "Tehnica veche de încondeiere folosea băile de culoare, motivul fiind trasat cu ceară naturală de albine şi lucrat cu ,,chişita'', acel băţ de lemn ce susţine un tub metalic, în care se află un fir de păr de cal sau fir de păr de porc odinioară, pentru a limita debitul de ceară. Această tehnică ,,batik'' se foloseşte şi astăzi, însă, pe la începutul anilor 1900 a apărut şi o a doua tehnică de încondeiere, cea a oului lucrat cu ceară în relief. Dacă ,,batik''-ul şi-l atribuie ca origine slavii, cu vestita lor ,,pisanka'', tehnica oului lucrat cu ceară în relief este unică în lume. Eu, ştiind-o însă de copil, am perfecţionat-o şi acum lucrez cu până la şase straturi succesive de ceară, dând senzaţia de ,,perluţă''. Bineînţeles că astăzi motivele au devenit din ce în ce mai elaborate, liniile mai fine, însă mesajul oului este acelaşi, chiar dacă apar mai multe motive pe aceeaşi suprafaţă."

In mod traditional, la incondeierea oualor in Bucovina se utilizeaza tehnica "batik", cu mai multe culori. Exista insa oua monocolore, pentru incondeierea carora se utilizeaza culoarea specifica zonei respective. Astfel, pentru ouale din Voronet se foloseste culoarea albastra, pentru cele din Sucevita culoarea verde, ouale din Humor sunt rosii si asa mai departe.
Ouale nu sunt incondeiate dupa bunul plac al celui care le lucreaza, ci exista reguli clare in privinta aceasta. Motivele traditionale romanesti din Bucovina folosite la incondeierea oualor, sunt: soarele, trifoiul, stergarul bucovinean, grebla, motive florale si zoomorfe. 

In ceea ce priveste colectia internationala de oua, aceasta cuprinde exponate din tari precum Ungaria, Ucraina, Elveția, Polonia, Italia, Malta, Slovacia, Spania, Rusia, Turcia, Vietnam, China, Pakistan, Japonia, Mexic, Africa. Acestea au fost adunate de catre doamna Orșivschi, in decurs de doisprezece ani de participari la expozitii si saloane internationale.

Colectia internationala cuprinde oua incondeiate in diverse tehnici de lucru: atat tehnica "batik", cat si cea a perforarii, ori imbracarii in materiale textile. Ouale din Italia sunt pictate cu masti venetiene, pe cele din Ungaria predomina motivele florale, in Slovenia sunt pictate pasari, iar in Slovacia sunt lipite pe coaja de ou, paie decupate.

Ne pare rau ca nu am putut fotografia muzeul; in schimb, la terminarea vizitei, doamna Letitia ne-a facut tuturor o demonstratie de incondeiere a oului cu ajutorul tehnicii "batik", dupa care, am putut sa schizitionam felurite oua expuse in muzeu spre vanzare.

Astfel al ales un ou incondeiat prin tehnica "batik", in culoare rosie, specifica zonei Humorului, unde ne aflam. Doamna Letitia ne-a explicat ca motivele prezente pe ou reprezinta echilibrul si buna intelegere a cuplului fara copii.

Iata cum arata oul de Humor, pe care il pastrez cu grija la vedere, asa incat oricine ne paseste pragul casei sa-l poata admira, iar eu sa-i pot explica semnificatia culorilor si a motivelor, dupa cum am invatat in Bucovina.





A fost o experienta neasteptat de placuta pentru noi, vizita la Muzeul Oului din Vama, iar intalnirea cu doamna Letiția Orșivschi, deosebit de instructiva.
Regret doar ca nu am putut fotografia minunatele bijuterii iesite din mainile dibace ale artistei, dar ma bucur ori de cate ori privesc oul incondeiat pe care il am in vitrina.



surse:
Muzeul Oului, Vama, Jud. Suceava
"Obiceiuri românești din Bucovina. Muzeul Oului din Vama", T. Bernevek
"Muzeul Oualor Incondeiate de la Vama, Bucovina", Travel Guide Romania

va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu