joi, 4 februarie 2016

20 de curiozitati despre corpul uman

Stiati ca ...?
1. Acizii digestivi din stomac sunt suficient de puternici pentru a dizolva zinc. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa stomacului se reînnoiesc atât de repede, incat acizii nu au timp o dizolve.


2. Plamanii contin peste 300.000 de milioane de vase capilare. În cazul în care ar fi puse cap la cap, s-ar întinde pe o lungime de 2400 km.


3. Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani.


4. Fiecarei unghii de la degetele mainilor si ale picioarelor,  îi ia 6 luni să crească de la baza la vârf.


5. Cel mai mare organ din corp este pielea. La un om adult, pielea acoperă aproximativ 1.9 metri patrati. Pielea umana se reînnoieste constant - în decursul unei vieti,  fiecare persoana elimina aproximativ 18 kg de piele.


6. Când dormi, cresti cu aproximativ 8 mm. A doua zi insa, revii la inaltimea initiala. Motivul este ca discurile cartilaginoase sunt stoarse ca niste bureti de forța de gravitație, atunci cand stai in picioare sau sezi.


7. O persoana mănânca in medie 50 de tone de produse alimentare si bea 50.000 litri de lichid în timpul vieții sale.


8. Fiecare rinichi contine 1 milion de filtre individuale. Rinichii filtreaza o medie de aproximativ 1,3  litri de sânge pe minut si elimina până la 1,4 litri de urina, zilnic.


9. Muschii ochilor de misca de 100.000 de ori pe zi. Daca ar fi sa-ti "antrenezi" muschii picioarelor pentru o asemenea performanta, ar trebui sa parcurgi zilnic cate  80 km.


10. Un om clipeste de aproximativ 25 000 de ori pe zi. Femeile clipesc de aproape doua ori mai mult decat barbatii.

12. O celula are nevoie de 60 de secunde pentru a realiza un circuit complet al corpului uman.


13. Cand stranuti, toate functiile corpului se opresc, chiar si inima. Niciodata nu vei putea stranuta tinand ochii deschisi. Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.


 
14. Ochii primesc aproximativ 90% din toate informatiile noastre, facandu-ne practic, creaturi care se bazeaza cel mai mult pe simtul vazului.


15. Ovarele femeii contin aproape o jumătate de milion de ovule, dar numai 400 dintre acestea vor avea vreodată posibilitatea de a crea o viata noua.


 16. Daca toti cei 600 de muschi ai corpului uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.


 17. Celulele care alcatuiesc creierul uman pot stoca de pana la 5 ori mai multa informatie decat
cuprinde toata Enciclopedia Britanica.



 18. Inima pompeaza mai mult de 6 litri de sange pe minut, adica 10 000 de litri de sange pe zi.


19. Sunt necesare aproximativ 200.000 de incruntari pentru aparitia unui rid permanent deasupra
sprancenelor.



 20. Corpul omenesc elibereaza in 30 de minute destula energie cat sa incalzesti un litru de apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu