duminică, 28 februarie 2016

Zilele Babelor


Primele nouă zile ale lunii Martie sunt numite "Babe", in traditia populara. Există obiceiul de a "pune babe", adică de a numi pe fiecare din aceste zile cu numele unei babe cunoscute, pentru a cunoaste firea ei: „dacă timpul nu e bun, baba e rea”. Zilele Babelor se incheie pe 9 Martie, cand se crede ca vin "Moșii" iar vremea se incalzeste. Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat.


Perioada 1- 9 Martie este cunoscută în popor sub denumirea de “Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor” si este legata de venirea primaverii si de Martisor. In aceasta perioada, fiecare femeie poate sa isi aleagă o zi, adică o “baba”, iar in functie de vreme, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea. Din 9 Martie vin " Moșii", cand si barbatii pot sa isi aleaga cate o zi. 

Primele zile din luna Martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea calduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun ca traditia “babelor” a aparut din mitul Babei Dochia, unul dintre cele mai vechi din cultura romaneasca. Baba Dochia si-ar fi luat numele de la Sfanta Mucenica Evdochia, sarbatorita  de Biserica Ortodoxa pe 1 Martie. In legendele populare intalnim, dupa numarul zilelor,  trei, sase, sapte, opt, noua sau douasprezece "babe", pe care poporul in unele parti ale tarii, le si numeste. Astfel, in ordinea in care vin  zilele, babele se cheama: Dochia (luni), Mărțica (marți), Mărcurana (miercuri), Joiana (joi),Virita (vineri), Sitița (sambata), Dominica (duminica).

Mitul babelor este asociat in cultura populară cu Baba Dochia. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care i-a dus acasă o nora, impotriva vointei ei. Pentru a-si necaji nora, intr-o zi friguroasa de iarna, i-a dat acesteia un ghem de lana neagra si a trimis-o la rau sa-l spele, spunandu-i sa nu se intoarca acasa pana cand lana nu devine alba.  

Fata a incercat sa spele lana, dar chiar daca degetele sale au inceput sa sangereze de atata frecat, culoarea lanii ramanea tot alba. De disperare, pentru ca nu se putea intoarce acasă la sotul iubit, a inceput sa planga. Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a aparut in cale si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Fata a pus floarea in apa, a spalat lana si a constatat cu uimire ca lana s-a albit. Fericita ca a reusit sa duca la bun sfarsit sarcina grea pe care o avusese, fata s-a intors acasa.  
Auzind povestea fetei, Baba Dochia se infurie crezand ca vine primavara, deoarece Martisor ii putuse oferi fetei o floare. Porneste asadar, imbracata cu noua cojoace, in cautarea primaverii. Pe parcursul calatoriei, soarele puternic o face sa isi scoata pe rand toate cele noua cojoace, pana cand ramane fara niciunul. Vremea insa devina brusc rea, vine din nou gerul si  Baba Dochia ingheata, transformandu-se intr-o stana de piatra inghetata.

Si pana in ziua de astazi a ramas vie traditia de a "pune babele", iar daca de 1 Martie e timp frumos, atunci toata primavara va fi asa, iar daca nu, va fi urata si posomorata. Daca in Zilele Babelor e ninsoare si frig, atunci si primavara va fi friguroasa si furtunoasa. Iar daca ploua, tot anul va fi imbelsugat.  

Mai exista credinta ca asa precum este baba pe care ti-o alegi, asa vei fi si tu, tot timpul anului. Atentie asadar, ce "baba" va alegeti. 



sursa foto: desprecopii.com

surse: Wikipedia, crestinortodox.ro, Olteanu, A. - Calendele poporului român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu