duminică, 21 februarie 2016

Lasagna bologneze


Unul dintre felurile noastre preferate din gama pastelor, este Lasagna bolognese. Am constatat de-a lungul timpului ca eu si cu Marius avem cam aceleasi gusturi si preferinte in materie de paste. Diferenta o fac insa sosurile, caci eu prefer sosurile rosii, ragù, in timp ce lui ii plac mai mult cele albe si combinatiile de branza. Pana la urma si ragù se amesteca cu Bechamel la reteta de lasagna, asa ca, una peste alta, iarasi ne-am potrivit.

De data asta am avut castig de cauza, asa ca urmeaza niste paste cu un sos ragù. Sigur, asta si datorita faptului ca aveam niste carne numai buna de tocat prin frigider. Mai ramanea doar sa alegem intre cannelloni si lasagna. Am ales-o pe cea din urma, deoarece ultima data cand am avut aceeasi "dilema", facusem cannelloni.

Problema a fost ca eu n-am avut una dintre cele mai bune zile ale mele, asa incat a trebuit sa stau in pat, iar Marius a fost nevoit sa faca totul, de unul singur. Iata ce a iesit.

Ingrediente pentru lasagna  bolognese:

1 kg carne tocata (amestec porc si vita in proportii egale)
500 g foi lasagna
1 morcov mediu
1 ceapa medie
100 g unt
80 g faina
1 litru + 100 ml lapte
250 g parmezan ras
150 ml vin rosu
150 ml pasta de rosii
3 linguri ulei de masline
nucsoara proaspat rasa
sare, piper




Timp de preparare sos ragù: 2 ore

Mod de preparare sos ragù:

Se curata si se spala legumele. Morcovul se da pe razatoarea mica, iar ceapa se toaca marunt.
Intr-o tigaie cu fund gros, se calesc morcovul si ceapa in ulei de masline, la foc mic.  Se adauga carnea tocata si se inabusa, la foc mic, pana se formeaza bulgarasi si scade suficient zeama. Se adauga vinul si se lasa sa scada, la foc mic pana se evapora vinul.




Se adauga pasta de rosii subtiata cu putina apa (100 ml), apoi sare si piper dupa gust. Se fierbe in continuare la foc mic, timp de circa o ora, pana cand scade suficient.




Se adauga 100 ml lapte si se mai lasa pe foc, sa scada. In loc de lapte se poate folosi smantana pentru gatit.

Mod de preparare sos bechamel:

Se topeste untul intr-o craticioara, se adauga faina si se amesteca continuu, pana se inglobeaza bine, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga laptele (la temperatura camerei) si se amesteca in continuare cu tel de batut albusuri, la foc mic, pana incepe sa se ingroase.
Se adauga nucsoara, sare, piper, amestecand continuu cu telul, pana cand are consistenta unei maioneze.




Asamblare si coacere lasagna bolognese:

Intr-un vas de copt (sau tava) suficient de adanc incat sa cuprinda 4-5 straturi de foi de lasagna, se aseaza un strat subtire de sos bechamel si ragu, peste care se aseaza primul rand de foi de lasagna.
Peste acestea, se aseaza succesiv cate un strat de sos bechamel, carne, parmezan, foi de lasagna, repetandu-se pana cand se umple vasul. Fiecare strat de foi de lasagna se aseaza perpendicular pe cel anterior, astfel incat la taiere, sa ramana legate, sa nu se imprastie. Ultimul strat trebuie sa fie format din carne, peste care se pune parmezan ras.






Se introduce in cuptorul preincalzit la 170 de grade C (foc mediu), pe etajul din mijloc al cuptorului., timp de aproximativ o ora.
Cand lasagna este rumenita frumos, se scoate de la cuptor si se serveste fierbinte, cu putin parmezan presarat deasupra.
Merge un vin bun, rosu sau alb, dupa preferinta, cu conditia sa fie sec sau cel mult demisec. Pofta buna!





2 comentarii: