miercuri, 3 februarie 2016

Românii vor avea Ziua Bărbatului în 19 noiembrie



Camera Deputatilor a adoptat astazi o lege prin care ziua de 8 Martie este declarata "Ziua Femeii", iar cea de 19 Noiembrie, "Ziua Barbatului".
Initial, propiectul de lege fusese respins de catre Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional.   

In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca „in contextul in care vorbim despre egalitatea de sanse intre femei si barbati, si celebrarea zilei femeii, putine persoane cunosc insă faptul ca exista si o "zi internationala a barbatului”, celebrata in data de 19 noiembrie, in aproape 60 de state. De asemenea, deputatii au mai precizat ca "sarbătorirea celor două zile este un prilej de a imbunătăti relaţiile dintre sexe" şi de a promova "modele masculine pozitive", nu doar vedete.

Legea a fost adoptată cu 204 voturi „pentru”, 16 „impotriva” si 63 abtineri si va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Potrivit propunerii legislative, initiate de cinci senatori de la PSD si PNL, autoritatile administratiei publice pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestor zile, iar Televiziunea Publica şi Societatea Romană de Radiodifuziune vor putea include in programele lor „emisiuni dedicate promovarii drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor barbatilor”.

Cei cinci deputati, initiatori ai legii, au aratat că Ziua Internationala a Femeii este sarbatorită anual la 8 martie, motivele celebrarii fiind legate de realizarile sociale, politicile si conditiile economice ale femeilor, cat si de fenomenul discriminarii, iar putine persoane cunosc ca exista si o Zi Internationala a Barbatului. Initiatorii au mentionat, citand din Wikipedia, ca Ziua Barbatului a fost inaugurata in Trinidad Tobago, in 1999 si isi gaseste sustinere la mai multe persoane si grupuri din Australia, Caraibe, SUA, Asia, Europa, Africa si ONU.
Conform Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputatilor, propunerea legislativa „are ca scop eliminarea discriminării dintre femei si bărbaţi şi cresterea gradului de constientizare prin concilierea vietii de familie cu cea personală. Membrii Comisiei pentru egalitate de sanse mai sustin că „Ziua femeii nu trebuie confundata cu cea a mamei si ziua barbatului cu cea a tatalui”.

Deputatul PNL Mircea Dolha a afirmat că PNL va sustine această propunere pentru ca liberalii cred că relatiile dintre bărbati si femei pot fi mai bune.

"In primul rand, m-a frapat un lucru, ca initiatorii sunt barbaţi şi nu femei. Deci, nişte colegi senatori s-au simţit discriminati că nu au o o lege a barbatului in Romania si, iata ca, astazi discutam in plenul Camerei Deputatilor, cameră decizonala apoi, m-a mai frapat un lucru, ca in Senat această propunere legislativa a fost respinsa. Va spun ca PNL va vota aceasta propunere legislativa, pentru ca PNL crede in familie si crede ca relatiile dintre barbati si femei pot fi mai bune si prin aceasta data de 19 noiembrie, drept Ziua Barbatului, inceputul iernii si 8 martie, final de iarna, inceput de primăvara, Ziua Femeii”, a declarat deputatul PNL Mircea Dolha.


Un alt deputat, a sustinut ca aceste legi au valoare simbolica. "In cultura moderna se face referire si se atrage atentia asupra unor probleme specifice ale barbatilor, boli specifice si mai nou vorbim si despre unele probleme de la locul de munca, despre unele profesii care devin feminizate si eu consider ca aceasta zi, ziua de 19 noiembrie va fi un prilej pentru a discuta aceste probleme”, a declarat deputatul UDMR Molnar Zolt.

Cu toate acestea, au fost si voci care s-au declarat impotriva unei "zi a barbatului".
Spre exemplu, deputatul PSD Petre Daea a sustinut ca, personal, nu are nevoie de o recompensa cum este ziua de 19 noiembrie.

"Cred ca multi din aceasta sala si din afara salii, stiu ca 8 martie este o zi sfantă pentru cei cu care ne intalnim si cu care traim. Este de prisos sa dam noi o lege ca ziua femeii sa fie 8 martie; este legea sfanta in sufletul fiecaruia si o simtim ca atare. În ceea ce mă priveşte nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie. Sper să o primesc fără un temei legal”, a declarat deputatul Petre Daea.

 "Aveti in fata un parlamentar care nu a votat pentru aceasta initiativa. Cred ca Parlamentul are menirea de a legifera legi utile si necesare societătii. In campanie electorala ar trebui sa ne oprim sa venim cu idei nastrusnice. Pretuim femeile pentru ca sunt mame, sotii, fiice, dar barbatii sunt barbati, ar trebui sa sarbatoreasca aceasta zi prin munca. Cand vorbim de politicieni, avem suficient de multe sarbatori importante sa mai creionam in calendar incă o zi doar pentru a gasi un prilej de sarbăaoare fortata sau pentru a justifica cheltuieli din banii publici", a declarat si deputatul Eugen Tomac.

Cu toate acestea insa, legea a fost adoptata de catre deputati si cert este, ca incepand de anul acesta, romanii vor mai avea o zi libera in calendar, in data de 19 Noiembrie, declarata oficial "Ziua Barbatului".

surse: Digi 24, Realitatea  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu