joi, 5 februarie 2015

Parcuri si gradini in München: Olympiapark



O alternativa foarte placuta si de cele mai multe ori gratuita de a petrece timpul la München, este aceea de a te plimba prin parcurile si gradinile acestui oras. Desigur, pentru a alege o astfel de varianta, trebuie sa petreci cel putin 2-3 zile in oras, altfel, mai mult decat probabil, ea nu-si va gasi locul pe lista ta de obiective turistice, si-asa foarte incarcata.

In München sunt atatea locuri frumoase de vazut, incat daca nu ai la dispozitie un timp rezonabil, vei fi nevoit sa renunti la simpla plimbare prin parcuri, in detrimentul obiectivelor celebre si „must see”. Ceea ce desigur, e un mare pacat, spun eu.

Olympiapark este unul din locurile mele preferate de plimbare si de aceea cred ca merita sa scriu despre el. Am petrecut acolo numeroase si minunate zile, in caldura soarelui de vara ori de toamna, dar si in dupa-amiezele friguroase de iarna, pe inserat, in amurg si in lumina alba a diminetii.




Nu stiu de ce, a devenit un obicei cand ne aflam aici, ca ultima plimbare pe care o facem inainte de intoarcerea acasa, sa fie in Olympia. Probabil pentru ca asta am facut demult, cand am venit pentru prima data aici si fiindca ca ne-am simtit foarte bine, a devenit aproape un ritual. Desi de-acum cunoastem locul foarte bine, nu ne plictisim niciodata, ori de cate ori am reveni. E o ciudatenie a noastra si nu cred ca vom renunta curand la ea. Locul imi evoca amintiri foarte placute.



Olympiapark se afla in centrul orasului, foarte aproape de Marienplatz si daca te-ncumeti, poti merge dintr-o parte in alta, pe jos. Noi am facut asta anul trecut, in cadrul unui „circuit” mai larg parcurs pe jos si distanta respectiva (cca. 5 km), nu ne-a luat mai mult de 1 ora, in pas repejor. Iata si cateva imagini din Marienplatz (primaria veche si cea noua):





Daca vii de mai departe insa, cel mai simplu ajungi in Olympiapark cu U-Bahn (metroul) si anume cu U3 (linie directa). E greu sa te ratacesti daca circuli cu metroul, fiindca reteaua de transport este foarte riguros si tipic nemteste structurata. Poti vedea in oricare statie de metrou, de unde anume trebuie sa iei trenul care te intereseaza si unde sa cobori. Mai departe, n-ai decat sa numeri statiile, sa fii atent la numele lor si sa schimbi acolo unde e nevoie si daca e nevoie. Cert este ca mai toate drumurile duc la Marienplatz, care este „nodul” de unde poti lua oricare alt metrou, in orice directie doresti.

Asadar, daca nu te afli pe linia directa a lui U3, trebuie sa ajungi in Marienplatz, unde cobori si iei U3, pina la statia Olympiazentrum. In paranteza fie spus, pentru o „sesiune” de cumparaturi, de-aici mai mergi 2 statii si cobori la Olympia Einkaufszentrum. Nu intru in detalii, va las sa-l descoperiti singuri, fiindca astazi scopul meu e plimbarea prin parc. Ce pot sa va spun insa, e ca e un adevarat templu al amatorilor de shopping.

Ca sa revin la parc, mai ai posibilitatea de a merge cu tramvaiul sau autobuzul, ori inchiriezi o bicicleta.
Odata ajuns in zona Olympia, ai mai multe variante de a patrunde in parc, desigur in functie de directia din care vii. In oricare dintre situatii nu te vei rataci, fiindca semnalizarea este foarte buna. In parc te poti deplasa doar ca pieton sau cu bicicleta; alte mijloace de transport sunt interzise, cu exceptia minicarului care apartine parcului si cu care te poti plimba si tu, contra cost.




Daca vii dinspre partea de nord a orasului, vei trece pe langa BMW Welt (showroom BMW), traversezi soseaua Petuelring peste un pod si ajungi direct in parc. Sau intri direct la BMW si nu mai iesi o zi intreaga de-acolo, asa ca s-a dus plimbarea in parc...









Putina istorie...

Olympiapark a fost construit cu ocazia organizarii la München a Jocurilor Olimpice de Vara, in anul 1972. Fosta zona olimpica, cuprinde un stadion olimpic semi-acoperit, o piscina olimpica acoperita, Turnul Olimpic si un patinoar de asemenea acoperit.





In vecinatate se afla fostul sat olimpic (unde actualmentele cladirile sunt transformate in apartamente pentru studenti), zona dedicata presei si parcul olimpic propriu zis, cu lacul olimpic (creat artificial) si „Muntele” olimpic. Concursurile de regata se desfasoara pe canalul amenajat la Oberschleissheim, la cca. 15 km de München.




Cateva amanunte importante:

Fostul sat olimpic, aminteste si acum de tragicul episod petrecut in timpul JO din 1972, cunoscut sub numele de „Masacrul de la München”, cand membrii unei grupari teroriste palestiniene, au luat ostateci si in final au ucis, un grup de sportivi si antrenori israelieni, in scopul obtinerii unor revendicari de natura politica.

De asemenea, Muntele Olimpic – impropriu numit asa, el fiind de fapt un deal aflat la cca. 300 m desupra nivelului marii – este construit artificial (ca si lacul aflat la poalele sale), din toate ramasitele si resturile constructiilor daramate in München, in timpul bombardamentelor masive din cel de-al 2-lea Razboi Mondial.
Desigur, acestea au fost carate in zona respectiva si dealul amenajat inainte de anul constructiei parcului olimpic, imediat dupa razboi. La poalele dealului (pe care mai toata lumea prezenta in parc il urca, fiind un punct de belvedere), se afla o placuta comemorativa care spune exact de cantitate de moloz se afla acolo, cat timp le-a luat oamenilor sa amenajeze dealul si cate persoane au lucrat acolo.
 



Cand am vazut prima data placuta, am ramas uimita citind-o si de fiecare data cand urc dealul si revad acest memento, nu ma pot opri sa nu admir ingeniozitatea oamenilor care au avut puterea de a renaste din propria cenusa, de a-si reconstrui orasul si de a-si redefini propria civilizatie.
De pe culmea acestui deal, poti admira departarile cu ochiul liber, sau cu telescopul, contra unei sume modice. Intr-o zi senina poti vedea la orizont culmile Alpilor, intrerupte doar de turlele bisericilor importante din Marienplatz.










Intorcandu-te spre nord, vei vedea in departare, dincolo de Olympia Turm (Turnul Olimpic) si cladirea BMW, impresionanta Allianz Arena, iar in spatele acesteia, se profileaza pe un deal mai inalt, o eoliana uriasa.
                                      

                                      

                                     

La poalele Muntelui Olimpic, vezi multimea de alergatori si biciclisti, care se straduiesc de zor, muncind ca niste furnicute, sa urce pina pe culmea dealului, pe cararea intortocheata si pavata cu pietre, a carei panta te lasa fara suflare.
Odata ajunsi sus, toti sunt fericiti, iau cate o gura de apa din bidonul „la purtator” si nu mai zabovesc, ci pornesc alergand usurel in jos. Dimpotriva, vizitatori aventurati poate pentru intaia data aici, rasufla greu, de parca si-ar da sufletul si se aseaza chinuiti pe cele cateva bancute de pe culmea dealului. Odata ce-si recapata suflarea, incep sa se minuneze admirand orizonturile, iar flash-urile camerelor de fotografiat nu contenesc. Poposim si noi cateva minute aici si coboram, fiindca mai sunt multe de vazut.


Turul parcului.

Odata coborat de pe Muntele Olimpic, te poti indrepta catre debarcaderul aflat pe lacul de la poalele dealului. Aici poti inchiria hidrobiciclete si te poti amuza plimbandu-te pe lac, printre numeroasele lebede si ratuste prezente. Lacul e plin de pesti rotofei, care se aduna de indata ce te vad in zona, obisnuiti fiind sa primeasca de mancare.





Urcand pe mal, pe una din laturi, ajungi pe un „”Walk of Fame” local, unde vei admira amprentele a numerosi artisti care au sustinut concerte aici sau pur si simplu au vizitat locul. Astfel, poti vedea urmele mainilor si a talpilor, precum si autografele unor „monstri sacri” precum Ozzy Osbourne, Alice Cooper, B. B. King, Kiss, Metallica, Aerosmith, pina la Brian Adams, Kylie Minogue, Santana si multi altii.






Daca doresti sa vezi stadionul olimpic, vei plati un bilet de intrare de 3 EUR si vei putea zabovi pe stadion, practic fara limita de timp. In prezent stadionul nu mai gazduieste competitii sportive decat foarte rar (ca de pilda sosirea in maratoanele anuale de amatori organizate in oras), el fiind destinat aproape exclusiv gazduirii de concerte si alte evenimente culturale.

Pentru amatorii de senzatii „tari” si adrenalina, se organizeaza la anumite momente ale zilei, la ore bine stabilite si cu ghid insotitor, turul acoperisului stadionului. Practic, poti strabate acoperisul stadionului de la un capat la altul, pe margine, bineinteles (si asta in timp ce esti foarte bine asigurat printr-un sistem de coarde), insotit de un ghid, care-ti va oferi si amanunte tehnice despre constructia stadionului si arhitectura acestuia. Un tur dureaza cca. 2 ore si nu este indicat celor care nu se simt confortabil la inaltime, chiar daca esti asigurat si exista balustrada. Pretul unui bilet este in jurul a 40 EUR si trebuie sa faci rezervare cu cateva zile inainte, deoarece e mare aglomeratie la aceste tururi, iar grupul care se urca pe acoperis e format dintr-un numar limitat de persoane.

De asemenea, inaintea urcarii, trebuie sa semnezi o declaratie pe proprie raspundere ca nu ai niciun fel de contra-indicatie de la medic pentru a urca la inaltime si ca faci asta din propria ta vointa. 



Odata coborat de pe acoperis, ca sa te relaxezi si mai ales daca ai copii, e bine sa intri la Sea Life, unde poti admira minunatiile vietii acvatice, in toata splendoarea lor. Aici, pretul biletului este cam 15 EUR, putin mai ieftin pentru copii si cu reducere daca esti in grup.

Daca ai obosit deja dupa atata plimbare, te poti decide sa savurezi o cafea si ceva dulce, ori o bere si ceva sarat, la „biergarten-ul” Olympia-Alm, din parc. Aici iti poti potoli foamea cu specialitati locale, alaturi de o bere proaspata si rece, pe care, ca pretutindeni in Germania, o poti servi la halba obisnuita de o jumatate de litru, ori daca te tin puterile, n-ai decat sa iei un „mass” (halba de 1 litru).


Indiferent de cantitate, ai si aici mai multe optiuni: poti sa bei „helles” (bere blonda filtrata), „dunkel” (bere bruna/ neagra), ori „weissbier” (bere cu drojdie, diferita de berea nefiltrata care a inceput sa apara si la noi). O halba de bere (indiferent de marca sau culoare) costa 3 EUR, dar poate ajunge pina la 3,5 – 5, depinde unde o bei. Un mass costa 6 EUR (la fel, indiferent de care), dar ajunge si pina la 8-9 EUR, daca il bei in „buricul targului”. (Nu se incadreaza aici berea de Oktoberfest, care e o bere speciala, cu mult mai tare si destul de scumpa – 12 EUR).






Am intrat in detaliu cu tipurile de bere si cantitatile, intrucat nu e specific doar acestui loc, ci in toate berariile germane si austriece. E bine sa stii ca oriunde ai merge in tarile respective, daca ceri spre exemplu o „helles” pur si simplu, ti se va aduce o halba normala de bere blonda filtrata (de obicei, una din marcile locale). Bea-o cu incredere!

In cazul in care nu doresti sa te –nfrupti cu mancaruri consistente, ai la indemana o varianta mai simpla si anume „pretzel” – covrigul bavarez. Il gasesti la toate chioscurile din parc, in varianta dorita: covrig normal, cum gasesti si la noi, la pretul de 1 EUR (poate fi mai scump in locatii super-centrale) sau in varianta „ cat roata carului”, adica echivalentul a vreo 3 pretzel-i obisnuiti. Acesta costa cam 5 EUR dar cum am spus, in functie de locatie ajunge si pina la 7 EUR, dar te satura in mod garantat.

Odata ce ti-ai potolit foamea, te poti indrepta catre Turnul Olimpic. Acesta este o constructie inalta de cca 260 m, avand la partea superioara, deasupra nivelului antenelor TV, un restaurant care se roteste. Daca privesti de jos cu atentie, vezi cum in decurs de cateva minute, restaurantul executa o rotatie completa. Inauntru, sus, nu simti nimic, doar ca vezi cum se schimba panorama pe care o ai in fata ochilor.


In Turnul Olimpic poti sa urci cu ajutorul unui lift a carui viteza de deplasare este de 7m/secunda si care practic te face sa simti in primele momente ale urcarii, ca cineva iti tranteste in moalele capului un baros de cateva sute de kg si iti afunda creierul in gat. Senzatia dispare repede, dar cand sa te obisnuiesti, liftul se opreste, stomacul iti urca rapid pina in gura si cu un icnet se opreste brusc, iar tu trebuie sa cobori. Ai ajuns!

Aici sus, poti sa admiri restaurantul (pentru luat masa iti trebuie rezervare din timp si preturile sunt destul de piperate), ori poti sa mai urci un nivel si sa iesi pe terasa, in aer liber. Terasa este inconjurata de un gard metalic mai inalt decat statura unui om, insa s-ar putea sa nu te simti foarte confortabil totusi. Daca vrei senzatii si mai tari, de pe terasa mai urci niste scari si ajungi la un nivel concentric celui cu gardul. Aici spatiul e mai deschis oarecum, te afli deasupra gardului, dar totodata in interiorul nivelului terasei imprejmuite, deci nu e niciun pericol. Acum ti se dezvaluie ochilor, intreaga panorama a orasului, iar intr-o zi foarte senina e absolut superb sa te afli aici.



Cu sufletul si ochii imbatati de frumusetea privelistii admirate din turn, cobori si iti reiei plimbarea prin parc. Fara sa intri, poti admira prin peretii uriasi din sticla, activitatea febrila din interiorul piscinei olimpice. Daca ai noroc, poti vedea o competitie sportiva, daca nu, te distrezi precum cei prezenti in tribunele din interior, uitandu-te la inotatorii de ocazie si copiii care se balacesc.

Pleci mai departe si observi pe una din laturile parcului, aproape de stadion, o zona dedicata campionilor olimpici si JO 1972. Uitandu-te cu atentie, vei descoperi si nste plachete care elogiaza victoriile olimpice ale unor atleti romani prezenti la Jocuri, printre care si Ivan Patzaichin (cu numele gravat gresit - Juan ;-). M-am simtit mandra prima data, cand am dat cu ochii de ele.



Poti sa-ti inchei plimbarea iesind din parc exact pe unde ai intrat sau prin aleea din partea sudica, cum am ales si noi sa facem. Astfel, iesi in Dachauerstrasse, pe care daca mergi ajungi la o aruncatura de bat de Marienplatz, iar de-acolo, poti lua metroul sau alt mijloc de transport, daca nu te mai tin picioarele.

Evenimente si modalitati de distractie in Olympiapark.

Asa cum am spus mai devreme, aici se organizeaza o multitudine de evenimente, nu doar sportive ci si culturale.
Puteti opta pentru intrecerile sportive, organizate pe terenurile din preajma sau in interiorul parcului: fotbal, mini-golf, mountain bike, triatlon, tenis de camp. In salile din interior puteti asista sau practica patinaj pe gheata sau viteza, fotbal in sala, fitness.

In ceea ce priveste evenimentele culturale, veti avea la dispozitie diverse expozitii sau puteti rezerva bilete la concertele organizate pe stadion sau in aer liber, in Piata Pierre de Coubertin (spatiul cuprins intre stadionul olimpic si Ollympiahalle (sala acoperita).

Oricare varianta ati alege-o nu va veti plictisi, dar de departe, cea mai accesibila si la indemana oricui, este pur si simplu plimbarea prin parc. Vara va va incanta verdele crud, cu care noi aici suntem mai putin obisnuiti, toamna va vor desfata culorile ruginii ale frunzelor, iar iarna totul este imbracat intr-un alb orbitor.
Daca aveti ocazia sa petreceti un timp mai indelungat la München, neaparat sa petreceti o zi in Olympiapark – veti savura momente nepretuite de liniste si de relaxare.

citeste si continuarea aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu