Mancam paste destul de des, gatite acasa ori cand avem de ales dintr-un meniu a la carte, pe undeva, prin locurile colindate de noi.
De ce? Pentru placerea gustului si pentru diversitate, atat a pastelor cat si a modului de preparare.
Iata spre exemplu, Wikipedia ofera lista tipurilor de pasta italienesti, nu mai putin de 170 la numar! Asta ca sa nu mai vorbim de nenumaratele retete cu paste existente in cartile de bucate, de unde fiecare poate alege sa gateasca ceea ce i se potriveste mai bine priceperii si gustului.
Si fiindca ne-a venit din nou cheful de paste, acum vreo doua zile am cercetat camara si dintre cutiile existente, am ales-o pe cea cu cannelloni. Oricum, nu mai incercasem de mult reteta, asa ca azi s-a potrivit momentul.
E o reteta foarte simpla, care nu necesita cunostinte deosebite intr-ale bucatariei. Trebuie doar sa respecti reteta sau daca ai imaginatie, sa ti-o pui la lucru.
Cannelloni sunt acele rulouri de pasta, care pot fi umplute cu diverse compozitii: carne de diverse tipuri, spanac, branza si verdeturi, ciuperci, etc.
Am ales o reteta clasica, cu carne tocata. Iat-o:
Timp de preparare si coacere: 1 ora
Ingrediente:
o cutie cu cannelloni (24 bucati = 250 g, suficiente pentru 5-6 portii)
1 kg carne tocata fin (vita amestecata cu porc, in proportii egale)
1 ceapa si 3 catei de usturoi (tocate fin)
100 unt
3 linguri ulei de masline
3 linguri faina
1 litru lapte
100 g parmezan ras
200 ml (1 pahar) bulion gros de rosii
sos bechamel
1 lingurita de nucsoara (praf)
busuioc, organo, cimbru, salvie, rozmarin dupa gust (noi am folosit un amestec mediteranean care le contine pe toate)
sare si piper, dupa gust
Prepapare sos béchamel:
Incepeti prepararea sosului cand carnea este aproape preparata, in felul urmator: intr-o craticioara se topeste untul la foc mic, pina devine lichid.
Se adauga faina, amestecand continuu, pentru a nu se forma cocoloase. Treptat se adauga laptele incalzit in prealabil, amestecand in continuare, apoi nucsoara, un praf de sare si putin piper alb, macinat.
Se amesteca timp de cateva minute, pina cand sosul se ingroasa.
Se ia de pe foc si se acopera cu un capac.
Preparare carne:
Intr-o cratita mai mare sau tigaie, se caleste ceapa impreuna cu usturoiul in ulei de masline, pina devin translucide.
Se adauga carnea tocata si se amesteca pentru a se desface bulgarasii formati, iar carnea isi schimba culoarea.
Se adauga condimentele: sare, piper, ierburile aromatice si se amesteca.
Am lasat cateva minute compozitia sub capac, pentru a se inabusi in suc propriu.
Cand carnea este destul de moale, se adauga bulionul, parmezanul ras si doua polonice din sosul béchamel.
Se amesteca si se lasa pe foc pina cand lichidul scade. Se stinge focul si se lasa compozitia sa se raceasca putin, pentru a putea umple cannelloni.
Pe fundul unei tavi se toarna un strat de sos bechamel, peste care se aseaza cannelloni umpluti (pe un singur rand). Se acopera cu felii de cascaval si deasupra se toarna restul de sos.
"Pernita" din dreapta tavii, e cauzata de 2 cannelloni ramasi "in plus", adica cei pe care tava nu i-a mai incaput. N-am putut sa nu-i folosim si pe ei, chiar daca am stricat aspectul general. Cannelloni trebuie asezati intotdeauna doar intr-un singur strat, pentru a fi siguri ca se coc uniform.
Asadar, alegeti un vas suficient de intins incat sa-i cuprinda pe toti ;-)
Optional se poate adauga pasta/ sos de rosii.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade (foc mediu) si se lasa timp de aproximativ o jumatate de ora.
Dupa coacere, se scoate din cuptor si se serveste fierbinte, eventual acompaniat de un pahar de vin bun ;-)
Pofta buna!
...Si la sfarsit, dovada c-a fost buna:-)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu